Belföld

Példaértékű a magyar ingatlannyilvántartás

A három évtizede integrált formában működő magyar ingatlan- és kataszter-nyilvántartás és az azt működtető intézményhálózat Európában is példaértékű - mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken, a Közép-európai Földügyi Tudásközpont (CELK Center) konferenciáján.

A CELK Centert a Világbank és a magyar kormány közötti megállapodás alapján hozták létre az év elején budapesti központtal. Feladata, hogy a közép-kelet- és délkelet-európai országok regionális tudásmenedzsment és tanácsadó központjaként segítse ezen országok működőképes földbirtoklási rendszerének kialakítását, támogassa a földpiac egységes fejlődését.

A Világbank és a FAO azért választotta Magyarországot a program központjául, mert a magyar földügy működését példaértékűnek tartják a térségben – mondta Apagyi Géza, az FVM földügyi és térképészeti főosztályának megbízott vezetője.
A megbízott főosztályvezető elmondta: a Világbank és a FAO által támogatott kétéves program ez év elején kezdődött, és a projekt megvalósítására mintegy 550 ezer dollár áll rendelkezésre. E forrásból 390 ezer dollárt a Világbank finanszíroz, 116 ezer dollárt biztosít a magyar költségvetés, míg az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezete (FAO) mintegy 40 ezer dollárral járul hozzá a költségekhez.

Apagyi Géza szerint mérföldkő, hogy a program úgy valósul meg, hogy Magyarországnak nem cél-, hanem donorország szerep jut. A magyar földügyre évente általában mintegy 20 milliárd forintot lehet fordítani – mondta Apagyi Géza. Ebből az összegből 50 százalékot a bevételek fedeznek, míg a fennmaradó hányadot az állami források biztosítják.

Magyarországon jelenleg mintegy 9 millió ingatlan van – ebből hozzávetőlegesen 3 millió lakóingatlan. A földhivatalok évente mintegy 4 millió ügyet intéznek, azaz csaknem minden második ingatlannal kapcsolatban érkezik ügyintézési kérelem a hivatalokhoz.

A megbízott főosztályvezető szerint az ingatlannyilvántartás egységes rendszeréhez nem volna célszerű hozzányúlni, mivel a Világbank úgy ítéli meg, hogy a mai rendszer jól működik Magyarországon, ezért is tartja követhető példának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik