Belföld

Kaposvár és Balatonszárszó nyerte az idei Virágos Magyarországért versenyt

A Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny nyertes városa ez évben Kaposvár, az első helyezett falu Balatonszárszó lett - jelentette be az ünnepélyes díjátadást megelőző sajtótájékoztatón Pollák Erika, a verseny szervező bizottságának koordinátora.

A tizedik évébe lépett versenyben idén 340 magyar település vett részt, melyek közül a zsűri döntése értelmében csaknem 100 önkormányzat részesült kitüntetésben. “A résztvevők aránya azt mutatja, hogy az elmúlt tíz év alatt csaknem kétezer település lett szebb és rendezettebb. Nincs még egy ehhez fogható mozgalom, amely közvetlen kapcsolatot képes teremteni az önkormányzatok és a lakosság tízezrei között az élhetőbb környezet megteremtéséért” – emelte ki Pollák Erika, aki egyúttal Magyarország képviselője a verseny európai szervezetében, a Virágos Európáért mozgalomban.

Rámutatott: a megmérettetés nem csupán a virágokról szól, mindenekelőtt azt teszi mérlegre, hogyan becsüli meg az emberi közösség a környezetet és az épített értékeket. A rangos hazai és nemzetközi zsűri ezúttal a somogyi megyeszékhely törekvéseit és eredményeit tartotta a legméltóbbnak a városok közül az első helyre, megemlítve annak esztétikai, természetvédelmi és építészeti fejlődését is – mondta Pollák Erika.

Szita Károly kaposvári polgármester hangsúlyozta: az utóbbi években érzékelhető a tettekben megnyilvánuló lokálpatriotizmus jellemzi a várost. A Csiky Gergely Színházban tartott ünnepélyes díjkiosztón Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter aláhúzta: a tárca a jövőben is támogatja a Virágos Magyarországért mozgalmat.

“Célunk ugyanis nemcsak a meglévő természeti értékek védelme, a zöldfelület csökkenésének megállítása, hanem az is, hogy az eltűnt, elhanyagolt parkok, fasorok helyett újak nőjenek ki a földből” – tette hozzá a miniszter.

Medgyessy Péter miniszterelnök különdíját Kunczéné Fellegi Katalin, a verseny fővédnöke nyújtotta át Siófoknak és Géderlaknak, mely települések a korábbi években a nemzetközi versenyben arany fokozatot értek el, és évek óta elsők között vannak a környezeti kultúra ápolásában.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Tiszaújvárosnak és Sajópetrinek adott környezetvédelmi fődíjat, a Belügyminisztérium Makót, Dunakilitit, Debrecent, Kisbajomot, Fülesdet, Gelsét és Létavértest jutalmazta. Az Oktatási Minisztérium tíz oktatási intézményt részesített kitüntetésben.A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Kunszigetnek és Tokajnak adott díjat, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Eger városának eredményeit ismerte el.

Fődíjat kapott továbbá Budapest XIII. kerülete is; a Magyar Turizmus Rt. Angyalföldnek ítélte ebben az évben a turizmus díját. Mellette Sátoraljaújhely és Hajdúszoboszló is hasonló elismerésben részesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik