Belföld

Francia-orosz-német egység Irakról

Németország, Oroszország és Franciaország megszavazza az Irakkal kapcsolatos és az USA által ki-, majd átdolgozott ENSZ határozattervezetet.

A hírt, mely szerint az Irak elleni háborút leghevesebben ellenző három ország, Oroszország, Franciaország és Németország megszavazza, illetve az előbbi két ország nem vétózza meg az amerikaiak által átdolgozott, Irakkal kapcsolatos ENSZ határozattervezetet, csaknem egy időben jelentette be Gerhard Schröder német kancellár Brüsszelben, a Kreml Moszkvában, majd a francia elnök szóvivője.

A három ország vezetői a bejelentés előtt telefonon egyeztették álláspontjukat az amerikai határozattervezetről – jelentették hírügynökségek.

Gerhard Schröder német kancellár Brüsszelben közölte: végül részben a Biztonsági Tanács kedvéért, részben pedig azért állapodtak meg a dokumentum megszavazásáról, mert az jelez bizonyos mértékű előrehaladást, és a mindenképpen a jó irányba tett fontos lépésnek minősíthető.

A német kancellár ugyanakkor igyekezett hozzátenni: „a jelenlegi helyzetben nem áll szándékukban sem katonai szerepet vállalni Irakban, sem pedig a korábban előirányzottnál nagyobb mértékben hozzájárulni az iraki újjáépítéshez”.

Jacques Chirac francia elnök szóvivője szerint a határozat megszavazását célzó kompromisszum célja a nemzetközi közösség egységének minél teljesebb megőrzése volt. „Azt akartuk jelezni, hogy milyen nagy jelentőséget tulajdonítunk a független Irak mielőbbi visszatérésére a nemzetek közösségébe” – mondta a szóvivő.

Az Irak jövőjéről szóló ENSZ határozattervezetről szerdán szavaztak volna az ENSZ-ben, ám Oroszország ragaszkodott ahhoz, hogy egy utolsó körben megtárgyalja a részleteket szövetségeseivel.

A határozattervezetet Moszkva és Párizs vétózhatja meg, annak elfogadásához pedig legalább kilenc biztonsági tanácsi tag támogatására van szükség a tizenötből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik