Belföld

Sikertelen kínai emberklónozás?

Egy vitatható eljárással, amelyet az USA-ban és Nagy-Britanniában be is tiltottak, kínai tudósok olyan magzatot hoztak létre, amely három szülőtől ered. A kísérlet azonban nem sikerült - írja a BBC.

Kínai specialisták bejelentették, hogy olyan embriót hoztak létre, amely két nőtől és egy férfitől származik. Az embriókat egy 30 éves kínai nőbe ültették be, aki régóta termékenységi problémákkal küzdött.

A kínai orvosok két nő petesejtjeit egyesítették, úgy, hogy a donor petesejtének a sejtmagját eltávolították, csak a citoplazmáját hagyták meg. A valódi anyának tehát a DNS-ét ültették be a donor sejtbe, így genetikai átörökítő anyagát tekintve az egyesített petesejt is az „eredeti” anyától származik. (Ezt az eljárást angolul human nuclear transfernek, azaz emberi sejtmag átadásnak hívják.)

Ezt a mesterséges petesejtet termékenyítették meg végül egy férfi spermájával. A kutatók végül három megtermékenyített petesejtet ültettek be az anyába, aki így hármas ikrekkel lett terhes. Egy magzatot egy hónappal a terhesség megkezdődése után eltávolítottak, hogy nagyobb esélyt adjanak a másik kettőnek a születéshez. Ám végül mindkét másik magzat idő előtt, a negyedik és az ötödik hónapban elvetélt.

A kutatási program bírálói azt állítják, hogy a kínaiak megpróbálták az embert klónozni.

Forrás: www.geographic.hu



 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik