Belföld

Makacskodó minisztérium – tüntetnek az orvosok

admin
admin

2003. 10. 09. 06:00

Demonstrációt tart csütörtökön az orvosi kamara és a szakszervezet, amiért Cser Ágnest nem tekinti tárgyalópartnernek a tárca. Az egészségügyi dolgozók a sztrájktól sem riadnak vissza.

Nem voltak hajlandóak tárgyalni szerdán a Magyar Orvosi Kamara (MOK) képviselői az egészségügyi minisztérium vezetőivel az orvosok jogállásáról és a magasabb fizetésekről, mert az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) nem kapott meghívót a megbeszélésre. Éger István kamarai elnök azt is kifogásolta, hogy a tárca a Cser Ágnes vezette EDDSZ tárgyalási pozícióját nem ismeri el. 

               Sztrájkkészültség

Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke közölte, hogy a csütörtöki tiltakozó tüntetést a kamara és a szakszervezet mindenképpen megtartja. Több száz orvost várnak az ország minden pontjáról az egészségügyi minisztérium épülete elé szervezett tiltakozó megmozdulásra, de ezzel még nem ér véget az érdekérvényesítés folyamata. A helyi sztrájkbizottságok már alakulnak, mert az a céljuk, hogy kormányzati tárgyalási pozíciót érjenek el – tette hozzá.

Miről lett volna szó?

A kudarcba fulladt megbeszélésen olyan fontos napirendi pontok szerepeltek, mint például annak a hitelkonstrukciónak a kérdése, amelyet azért hoznának létre, hogy a privatizált egészségügyi intézmények gazdálkodásában az orvosok is részt vehessenek. Egy másik, az úgynevezett praxisalap létrehozásáról szóló javaslat pedig az orvosok pénzügyi helyzetének javítását célozná.

A hónapok óta tartó vitát kísérő korábbi tárgyalások néhány más kérdésben már vezettek valamiféle eredményre: megváltoztatták az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvénytervezet címét, amely ezek után csak munkajogi kérdéseket tárgyal, és a túlmunkát – az Európai Bíróság döntését követően – kivették a jogszabálytervezetből.

Ezúttal azonban nemhogy az új javaslatokat nem tudták érdemben megbeszélni, de még azt sem vették sorra, hogy miről is kellene konkrétan tárgyalniuk. Vojnik Mária, a tárca politikai államtitkára ugyan felajánlotta, hogy Cser Ágnes a Magyar Orvosi Kamara tárgyalódelegációjának tagjaként részt vehet a megbeszélésen, ám ezt sem a szakszervezeti vezető, sem a kamara elnöke nem fogadta el. Delegációjuk élén mindketten távoztak a teremből.

Hiúsági vagy tartalmi kérdés?

A délutáni megbeszélés előtt a minisztérium bejáratánál meghirdetett sajtótájékoztatón Éger István alapvető követelésük egyikének nevezte, hogy szövetségesükkel, az EDDSZ-szel közös tárgyalási pozíciót kapjanak a kormánytól. Mint később fogalmazott: elsősorban a munkajogi kérdések miatt megkerülhetetlen a legnagyobb szakszervezet jelenléte, hiszen nem 40 ezer orvosról, hanem 180 ezer egészségügyi munkavállaló jövőjéről van szó.

Elmondta, hogy ennek érdekében legutoljára kedden délután küldött levelet a minisztériumnak, amelyben ismételten kérte, hogy egyenrangú tárgyalópartnerként hívják meg a tárgyalásra Cser Ágnest, az EDDSZ elnökét is. A MOK csak ebben az esetben látja biztosítottnak a jogszerű, tárgyszerű, tisztességes tárgyalási lehetőséget.

Cser Ágnes közölte: nem kapott meghívót, ezért nem hajlandó tárgyalni az ágazat vezetőivel. Továbbá kétségbe vonta a tárca politikai államtitkárának tárgyalási felhatalmazását. Véleménye szerint a parlament előtt fekvő törvény arról szól, hogy 160-180 ezer ember alkalmazotti jogviszonyát megszüntetik. Ezek miatt a hátrányos rendelkezések miatt szükség lenne újratárgyalni a jelenleg még jogállásról szóló törvényjavaslatot, illetve megkötni az ágazati kollektív szerződést még a törvény hatálybalépése előtt – mondta a szakszervezeti vezető. Hozzátette: a középtávú bérfelzárkóztatási programban is csak a kamarával együtt érhetik el céljukat.

Vojnik Mária ezzel szemben kitartott álláspontja mellett, szerinte az ágazati kollektív szerződést és a szakszervezetet érintő egyéb kérdéseket is az ágazati érdekegyeztető tanácsnak kell megtárgyalnia.

Csak azért sem…

Vojnik Mária a kudarcba fulladt találkozó után kijelentette: nem rajtuk múlott. Megerősítette, hogy újabb tárgyalási ajánlatot tesznek az orvosi kamarának, de az EDDSZ-t erre sem hívják meg.

Az államtitkár hangsúlyozta: nem egymás legitimációjával kellene foglalkozniuk, hanem azzal, hogy a köztestület a kamarai törvénnyel összhangban a köz és az orvosok érdekeinek képviseletében tárgyaljon az ágazati minisztérium és a kormány képviselőivel. Ennek érdekében – mondta – a Pénzügyminisztérium és a társadalombiztosító képviselőit is meghívta a megbeszélésre.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.