Belföld

Makacskodó minisztérium – tüntetnek az orvosok

Demonstrációt tart csütörtökön az orvosi kamara és a szakszervezet, amiért Cser Ágnest nem tekinti tárgyalópartnernek a tárca. Az egészségügyi dolgozók a sztrájktól sem riadnak vissza.

Nem voltak hajlandóak tárgyalni szerdán a Magyar Orvosi Kamara (MOK) képviselői az egészségügyi minisztérium vezetőivel az orvosok jogállásáról és a magasabb fizetésekről, mert az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) nem kapott meghívót a megbeszélésre. Éger István kamarai elnök azt is kifogásolta, hogy a tárca a Cser Ágnes vezette EDDSZ tárgyalási pozícióját nem ismeri el. 

               Sztrájkkészültség

Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke közölte, hogy a csütörtöki tiltakozó tüntetést a kamara és a szakszervezet mindenképpen megtartja. Több száz orvost várnak az ország minden pontjáról az egészségügyi minisztérium épülete elé szervezett tiltakozó megmozdulásra, de ezzel még nem ér véget az érdekérvényesítés folyamata. A helyi sztrájkbizottságok már alakulnak, mert az a céljuk, hogy kormányzati tárgyalási pozíciót érjenek el – tette hozzá.

Miről lett volna szó?

A kudarcba fulladt megbeszélésen olyan fontos napirendi pontok szerepeltek, mint például annak a hitelkonstrukciónak a kérdése, amelyet azért hoznának létre, hogy a privatizált egészségügyi intézmények gazdálkodásában az orvosok is részt vehessenek. Egy másik, az úgynevezett praxisalap létrehozásáról szóló javaslat pedig az orvosok pénzügyi helyzetének javítását célozná.

A hónapok óta tartó vitát kísérő korábbi tárgyalások néhány más kérdésben már vezettek valamiféle eredményre: megváltoztatták az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvénytervezet címét, amely ezek után csak munkajogi kérdéseket tárgyal, és a túlmunkát – az Európai Bíróság döntését követően – kivették a jogszabálytervezetből.

Ezúttal azonban nemhogy az új javaslatokat nem tudták érdemben megbeszélni, de még azt sem vették sorra, hogy miről is kellene konkrétan tárgyalniuk. Vojnik Mária, a tárca politikai államtitkára ugyan felajánlotta, hogy Cser Ágnes a Magyar Orvosi Kamara tárgyalódelegációjának tagjaként részt vehet a megbeszélésen, ám ezt sem a szakszervezeti vezető, sem a kamara elnöke nem fogadta el. Delegációjuk élén mindketten távoztak a teremből.

Hiúsági vagy tartalmi kérdés?

A délutáni megbeszélés előtt a minisztérium bejáratánál meghirdetett sajtótájékoztatón Éger István alapvető követelésük egyikének nevezte, hogy szövetségesükkel, az EDDSZ-szel közös tárgyalási pozíciót kapjanak a kormánytól. Mint később fogalmazott: elsősorban a munkajogi kérdések miatt megkerülhetetlen a legnagyobb szakszervezet jelenléte, hiszen nem 40 ezer orvosról, hanem 180 ezer egészségügyi munkavállaló jövőjéről van szó.

Elmondta, hogy ennek érdekében legutoljára kedden délután küldött levelet a minisztériumnak, amelyben ismételten kérte, hogy egyenrangú tárgyalópartnerként hívják meg a tárgyalásra Cser Ágnest, az EDDSZ elnökét is. A MOK csak ebben az esetben látja biztosítottnak a jogszerű, tárgyszerű, tisztességes tárgyalási lehetőséget.

Cser Ágnes közölte: nem kapott meghívót, ezért nem hajlandó tárgyalni az ágazat vezetőivel. Továbbá kétségbe vonta a tárca politikai államtitkárának tárgyalási felhatalmazását. Véleménye szerint a parlament előtt fekvő törvény arról szól, hogy 160-180 ezer ember alkalmazotti jogviszonyát megszüntetik. Ezek miatt a hátrányos rendelkezések miatt szükség lenne újratárgyalni a jelenleg még jogállásról szóló törvényjavaslatot, illetve megkötni az ágazati kollektív szerződést még a törvény hatálybalépése előtt – mondta a szakszervezeti vezető. Hozzátette: a középtávú bérfelzárkóztatási programban is csak a kamarával együtt érhetik el céljukat.

Vojnik Mária ezzel szemben kitartott álláspontja mellett, szerinte az ágazati kollektív szerződést és a szakszervezetet érintő egyéb kérdéseket is az ágazati érdekegyeztető tanácsnak kell megtárgyalnia.

Csak azért sem…

Vojnik Mária a kudarcba fulladt találkozó után kijelentette: nem rajtuk múlott. Megerősítette, hogy újabb tárgyalási ajánlatot tesznek az orvosi kamarának, de az EDDSZ-t erre sem hívják meg.

Az államtitkár hangsúlyozta: nem egymás legitimációjával kellene foglalkozniuk, hanem azzal, hogy a köztestület a kamarai törvénnyel összhangban a köz és az orvosok érdekeinek képviseletében tárgyaljon az ágazati minisztérium és a kormány képviselőivel. Ennek érdekében – mondta – a Pénzügyminisztérium és a társadalombiztosító képviselőit is meghívta a megbeszélésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik