Belföld

Axel Springer – jönnek az amerikaiak

admin

2003. 10. 09. 16:45

Az összeomlott Kirch-médiabirodalom utolsó maradványaitól szabadulhat meg a napokban a Deutsche Bank, amely hitelek fejében jutott a Springer-konszern egy részéhez.

Az amerikai befektetési társaság, a Hellman & Friedman 19,4 százalékos részesedést szerzett a német lapkiadó vállalatban, az Axel Springer AG-ban. Az új tulajdonos a Deutsche Bank részét vásárolta meg, 350 millió euróért.

 A Springer Magyarországon

Az Axel Springer médiatársaság Magyarországon számos megyei napilap és magazin kiadásával foglalkozik. Felmérések szerint a sajtópiacon ez a legnagyobb reklámbevételű cég. A tavalyi adatok alapján az Axel Springer 15,5, a Sanoma Budapest (a Figyelő és a FigyelőNet kiadója) 13,5, a Népszabadság 7,8, míg a Ringier 6,1 százalékos részesedéssel rendelkezik a magyar sajtópiaci reklámbevételekből – írja a Figyelő hetilap legfrissebb száma.

A maradékot is visszaadja a bank

A Deutsche Bank fennmaradó 10 százalékos üzletrészét egy csütörtökön bejelentett részvény-visszavásárlási program keretében a lapkiadó cég fogja visszavenni – írja a némt Handelsblatt az ügy kapcsán. Ugyanakkor az új amerikai befektető, a Hellman & Friedman is nyilvánosságra hozta azon tervét, hogy a most megszerzett csaknem 20 százalékos üzletrészét 5-7 éven belül a tőzsdére szeretné vinni. Ezzel a közkézhányad az Axel Springer AG esetében 30 százalékra növekedhet majd középtávon.

A Springer konszern vezére, Mathias Döpfner üdvözölte az amerikai részvényesek beszállását a cégbe. A lapkiadó első embere azt is bejelentette, hogy a részvények visszavásárlására a társaság alaptőkéjének tíz százalékának erejéig kerülhet sor, és maximálisan 54 eurós árfolyamon. (Vagyis az Axel Springer legfeljebb ennyit hajlandó fizetni az értékpapírokért.)


Mathias Döpfner

Nem minden részvényes örülhet

Az ajánlat egyébként nem minden részvényesnek szól, de a Deutsche Bank máris bejelentette, hogy élni kíván a lehetőséggel. Az ajánlatok elfogadási határideje október 10-étől november 13-áig tart majd. Az Axel Springer szerint a mostani visszavásárlási akció lehetőséget teremt a vállalat számára ahhoz, hogy későbbi felvásárlásokra használhassa fel saját papírjait, és ezáltal a cég értéknövekedéséből maga is részesedhessen.

A Hellman & Friedman cég vezére, Brian Powers a mostani részleges felvásárlás nyomán helyet kap a Springer felügyelőtanácsában, vagyis a cég legfőbb döntéshozatali testületében. Az amerikai befektetési társaság nagy tapasztalatokkal rendelkezik a médiaiparban, és része annak a konzorciumnak, amelyet az amerikai-izraeli médiamogul, Haim Saban hozott létre, és amely nemrégiben megvásárolta a pénzügyi nehézségekkel küszködő Kirch-csoporttól a ProSiebenSat.1 tévékonszernt. Ebben a tévétársaságban egyébként a Springer 11,5 százalékos részesedéssel rendelkezik.


A Deutsche Bank szerepe 

A Deutsche Bank a Kirch-birodalom összeomlása után szerzett részesedést a Springerben is, minthogy ez szolgált biztosítékul egy korábbi, 720 millió eurós hitel fejében. Tavaly októberben a bank már eladott egy 10,4 százalékos csomagot a Springerből a kiadóalapító özvegyének, Friede Springernek, aki ezzel együtt átvette az irányítást az Axel Springer konszern egésze fölött. Megfigyelők szerint a bonyolult ügyletek végeredményeként a Deutsche Bank nagyobb veszteség vagy nyereség nélkül tud megszabadulni a kissé kínos „Kirch-örökségtől”.  

Néhány évig marad a Hellman & Friedman

A Hellman & Friedman pár évig meg kívánja tartani a Springer-részvényeket – írja a Handelsblatt –, aztán 5-7 év múlva megszabadulna tőlük, és a tőzsdén értékesítené őket. „Befektetési horizontunk 5-7 évre terjed általában, és itt is ezt várjuk” – mondta a lapnak Patrick Healy, a Hellman & Friedman ügyvezető igazgatója. „A Deutsche Bankkal és a Springerrel együtt egy második tőzsdei bevezetést tervezünk” – tette hozzá.

A mostani bejelentés német elemzők szerint azt jelenti, hogy a Deutsche Bank végleg meg kíván szabadulni a Kirch-médiabirodalomtól, annak utolsó maradványaitól is. A Kirch csődje egyébként politikai botrányokhoz is vezetett, hiszen Leo Kirch ismert támogatója volt a konzervatív pártoknak Németországban. Ezért keltett különösen nagy feltűnést, hogy egy izraeli-amerikai konzocium vásárolja meg a Kirch-zászlóshajójának számító SAT.1 tévéállomást.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.