Belföld

Kifogást emelt az INA a Beopetrol privatizációja miatt

A Lukoil orosz olajipari óriás pénteken megvette a második legnagyobb szerbiai olajipari vállalatot, a Beopetrol többségi állami tulajdonát. A horvát INA vitatja a szerződés jogosságát, ezért nemzetközi döntőbírósághoz fordul.

Az adásvételi szerződést Belgrádban írta alá Valentin Zlatev, az orosz cég délkelet-európai regionális igazgatója és Aleksandart Gracanac, a szerb vagyonalap igazgatója.

A szerződés aláírása után Aleksandar Vlahovic szerb privatizációs miniszter közölte: azzal, hogy a világ hatodik legnagyobb olajipari vállalata vette meg a Beopetrolt, biztosítva lesz a szerbiai olajipari további fejlődése, és megkezdődik az ágazat átalakulása, s ezzel együtt a legnagyobb szerbiai olajipari vállalat, a NIS átstruktúrálása.

A szerbiai privatizációs ügynökség augusztus végén jelentette be, hogy a Mol Rt. ajánlatával szemben a Lukoil orosz olajipari óriás nyerte meg a Beopetrol privatizációs tenderét. A Lukoil minden tekintetben rálicitált a MOL-ra: 117 millió euró készpénzt és további 85 millió eurós befektetést ajánlott a Beopetrol eladásra kínált 79,53 százalékáért, ezen felül összesen nyolcmillió eurót szánt a privatizációs tender által meghatározott szociális program végrehajtására.

Áldott Zoltán, a Mol stratégiai igazgatója úgy nyilatkozott a belgrádi sajtónak, hogy a MOL-t továbbra is érdekli a szerbiai piac, s ha a Lukoil nem áll el a Beopetrol megvásárlásától, azon lesz, hogy részt vegyen a NIS privatizációjában. Vlahovic pénteken közölte, hogy a NIS eladására csak azután kerül sor, hogy a szerb parlament elfogadta az energiaipari ágazat szerkezeti átalakítását szabályozó törvényt. A Lukoil regionális igazgatója szerint cége is “izgatottan várja” a NIS privatizációját.

A Lukoil jelenleg nagyobb – 19 milliárd hordós – olajtartalékkal rendelkezik a világ bármelyik olajipari vállalatánál. Tavaly több mint húszmillió tonna olajat exportált, és az olajszármazékok kivitele meghaladta a tízmillió tonnát. Az éves forgalma 15 milliárd dollárra rúg. A vállalatnak a világ harminc országában vannak érdekeltségei, közel 4,1 ezer töltőállomása van, és 150 ezer embert foglalkoztat. A Lukoil már minden balkáni országban jelen van, s gázt is akar szállítani a térségbe.

A Beopetrol 400 ezer tonna olajat és olajszármazékot értékesít évente 207 szerbiai töltőállomásán. A vállalat a néhai titói Jugoszlávia szétesésével jött létre, a horvát INA szerbiai benzinkúthálózatát vette át. A horvát cég elvitatja az akkori tranzakció jogosságát, és peres úton a belgrádi kereskedelmi bíróság előtt visszaköveteli egykori tulajdonát. Az INA csütörtöki közleményében sérelmezte, hogy a szerb állam a Beopetrol eladásakor figyelmen kívül hagyta a peres eljárást, ezért a vállalat a strasbourgi nemzetközi döntőbírósághoz fordul, s már folyamatban van a per előkészítése.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik