Belföld

Bezár a farmergyár – Levi’s nélkül marad Amerika

Felszámolja amerikai üzemeit a világhírű Levi's farmergyár. Az intézkedéssel az utolsó helyi ruhaipari cég is elhagyja az amerikai munkaerőpiacot, hogy máshol olcsóbban gyártasson.

A Levi Strauss & Co. ruhaipari cég bejelentette, hogy bezárja az utolsó Észak-Amerikában működő gyártóbázisait. A farmereiről, trikóiról és egyéb
Bezár a farmergyár – Levi’s nélkül marad Amerika 1

ruházati cikkeiről ismert vállalat struktúraváltással magyarázza az intézkedést: az új cégpolitika szerint immár nem saját gyáraiban állítja elő ruházati termékeit.


Az elgondolás tulajdonképpen nem tekinthető teljesen frissnek, hiszen már jó pár éve folyik a konszern átszervezés. A Levi Strauss azonban most tette meg a végső lépést az amerikai gyártóbázisok felszámolásához.


 A Levi’s rövid története

A Levi Strauss cég 4,1 milliárd dolláros összforgalmából a legnagyobb részt az amerikai eladások (2,7 milliárd dollár) tették ki 2002-ben. Az USA-ban, Kanadában és Latin-Amerikában mintegy 6700 embert alkalmazott eddig a cég. A vállalathoz tartoznak a Levi’s, a Dockers és a Levi Strauss Signature márkák. Az alapításának 150. évfordulóját éppen idén ünneplő céget 1853-ban egy Bajorországból kivándorolt vállalkozó, Levi Strauss alapította. A Levi Strauss & Co. azóta a világ egyik legismertebb márkáját állítja elő, és több mint száz országban forgalmazza farmereit és egyéb ruházati termékeit. A farmernadrág szabadalmát 1873-ban védte le Levi Strauss és egy nevadai takács, Jacob Davis. A találmány azóta 160 országban élvez szabadalmi oltalmat. A cég tulajdonosai ma is a Strauss család leszármazottjai. A vállalat részvényei nem forognak a tőzsdén, csak a japán leányvállalatot vezették be az ottani börzére. A cég világszerte 12 400 embert foglalkoztat, ebből a központban, a kaliforniai San Franciscóban 1500-an dolgoznak. A Levi Strauss & Co. világszerte három fő divízióba szervezte tevékenységét. Az amerikai részleg mellett az Európát, Közel-Keletet és Afrikát átfogó divízió, illetve az ázsiai-csendes-óceáni térséget lefedő szervezeti egység működik.


Négy gyáruk maradt eddig is


A cég mostani bejelentése már csak négy gyárat, illetve üzemet érintett Észak-Amerikában: az év végéig a texasi San Antonióban 800 munkást bocsátanak el egy varrodából, illetve a befejező műveleteket végző üzemegységből. Két kanadai varrodát és egy további, harmadik kanadai üzemet pedig jövő márciusig zárnak be, ezekben 1180 munkahely szűnik majd meg. Az eddig Észak-Amerikában végzett műveleteket a Levi Strauss globális hálózata veszi majd át – a cég kissé homályosan fogalmazott közleménye szerint.

„Sajnos ezek a bezárások olyan dolgozókat érintenek, akik nagyszerű munkát végeztek évek óta a cégnél – mondta a Levi Strauss vezérigazgatója, Phil Marineau. – Nagyon éles versenyben kell gyártanunk termékeinket, és Észak-Amerikában mi voltunk az utolsók egyike, aki még ebben a térségben állított elő ruházati cikkeket.” Ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak, jegyezte meg a cégvezér, összpontosítaniuk kell erőforrásaikat a terméktervezésre és -fejlesztésre, a marketingre és a kiskereskedelmi kapcsolatok ápolására.

A szakszervezetek a kormányt bírálják


A bezárás előtt álló üzemekben dolgozókat tömörítő szakszervezet, az UNITE elnöke, Bruce Raynor a BBC-nek nyilatkozva nem a Levi Strausst, hanem az amerikai kormányt, a Bush-adminisztrációt vádolta a munkahelyek megszűnése miatt. Raynor szerint az elnök gazdaságpolitikája
Bezár a farmergyár – Levi’s nélkül marad Amerika 2

alapvetően hibás, miután teljes iparágak megszűnéséhez vezet Amerikában, és arra ösztönzi a cégeket, hogy a legolcsóbb, legkiszolgáltatottabb munkaerővel dolgoztassanak a globális piacon.

A szakszervezeti vezető is elismerte, hogy a Levi Strauss volt az utolsó cégek egyike, amelyik felhagyott az észak-amerikai gyártással, éppen ezért ez a társaság tehető felelőssé a legkevésbé a mostani szomorú bejelentések miatt.


Magyarországon a helyzet változatlan

A FigyelőNet kérdésére Baráth Judit marketingigazgató azt válaszolta, hogy az amerikai gyárbezárások nem érintik a Levi’s Magyarország Kft. működését. A Levi Strauss International Inc. tulajdonában lévő kft.-t 1991-ben alapították. A Levi’s magyarországi üzemében egyféle anyagból készítenek farmerruházati cikkeket. Kiskunhalason varrják többek közt a legendássá vált 501-es modellt is. 

Miután a magyar munkaerőpiac olcsóbb az észak-amerikainál és a kiskunhalasi termelés minőségére sem volt panasz, az anyacég döntése jelenthetné a magyar cég kapacitásának növelését. Erre vonatkozóan nem kaptunk információt. Baráth Judit szerint a kiskunhalasi gyár Amerikától függetlenül termel tovább. 


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik