Belföld

Darabokban eladó a Mahart

Részekre szedi a Mahartot az ÁPV Rt., és az ősszel kiírja a privatizációs tendert - olvasható a Népszabadságban.

Ahogy korábban kiöregedett tengerjáró hajóira – köztük a magyar tengerészek büszkeségére, a Vörösmartyra –, most feldarabolás vár a Mahart Rt.-re is. A kormány döntése szerint az év végéig privatizálandó hajózási társaságot az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. akár egyben, akár üzletrészenként külön-külön értékesítheti. Az állami vagyonkezelő igazgatósága a cég részletes privatizációs pályázatát még nem fogadta el, ennek ellenére az egyes üzletrészek önálló társaságba szervezése már megkezdődött.

A Mahartból száz százalékban az ÁPV Rt. tulajdonában álló társaságokat hoznak létre. Az új vállalkozások bejegyzése folyamatban van. Az M-Ingatlan Rt. néven jegyzett cégbe a hajózási vállalat alaptevékenységéhez nem kapcsolódó ingatlanok kerülnek. A kormány döntése szerint ezeknek a vagyonelemeknek az eladásánál a legfontosabb cél az árbevétel maximalizálása. A Mahart-Szabadkikötő Rt. az állami vagyonkezelő döntése alapján a Mahart kikötői tevékenységét veszi majd át.

Az ÁPV Rt. önálló társaságba szervezi az alaptevékenységek közé sorolt folyami árufuvarozást végző üzletágat is. Az utóbbi két vállalkozás értékesítésénél azok a szakmai befektetők élveznek majd előnyt, akik vállalják az alaptevékenységek fenntartását, és biztosítják a fejlesztésükhöz szükséges forrásokat is. Vállalásaik teljesítésére a vagyonkezelő különféle garanciákat is megkövetel majd.



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik