Belföld

Leépítést sürget az önkormányzatoknál a kamara

Az önkormányzati területen is el kell gondolkodni a létszámelépítésen, mert az olcsó állam kialakításában ez is fontos tényező - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Elmondta: a kamara számítása szerint az önkormányzati szféra 530 ezres dolgozói létszámának 10 százalékos leépítésével 330 milliárd forintot lehetne megtakarítani, és ezt az összeget a vállalkozói terhek csökkentésére lehetne fordítani.

Az MKIK szerint az önkormányzati létszámcsökkentést tervezett, átgondolt folyamatként kell megvalósítani, és szükség lenne a közalkalmazotti törvény áttekintésére is. Parragh László kérdésre válaszolva elmondta, hogy az önkormányzati szférában a tíz százalékos létszámleépítés már jövőre is megvalósítható lenne, középtávon, 3-5 éves időtartam alatt pedig 30 százalékos létszámleépítés is megvalósítható.

A kamara elnöke utalt arra, hogy a rendszerváltás óta megduplázódott az önkormányzatokban dolgozók létszáma, és ezt nem indokolta a többletfeladat, illetve nem járt hatékonyságjavulással. Parragh László hangsúlyozta, hogy a vállalkozások versenyképességének javítása érdekében további adócsökkentésre lenne szükség.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az országok között az adók versenye is folyik, és jó lenne, ha Magyarország nem követő ország lenne, hanem élenjárna az adómérséklésben, mert ezzel lépéselőnybe kerülhetne. Az MKIK elnöke kitért arra, hogy Magyarországon 48 százalékos az állami újraelosztás, és ha ezt a szintet nem sikerül levinni a környező országokéra, akkor ugyancsak versenyhátrányba kerülünk.

A kamara elnöke elmondta, hogy szerintük a helyi adók rendszerét is át kellene tekinteni. Kérdésre válaszolva, miszerint jövőre hogyan alakulhat a Magyarországra bejövő külföldi működőtőke, Parragh László elmondta: ebben lesznek negatív és pozitív tendenciák. Pozitívumként említette, hogy az európai uniós csatlakozással nő a befektetések száma, de ha nem sikerül olcsóbbá tenni a vállalkozások működését, az rontja a tőkebeáramlást is.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a kamara konkrét számításokat végez a jövő évi adóváltozások várható hatásairól, és ezt követően hozza nyilvánosságra részletes véleményét. Parragh László jelezte, hogy a vállalkozások helyzetére nem csak az adómérték van hatással, hanem a belső fogyasztás alakulása is befolyásolja a cégek árbevételét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik