Belföld

Óriás óriással – a világ legnagyobb alumíniumkonszernje

A kanadai alumíniumgyártó, az Alcan felvásárolhatja francia konkurensét, a Pechiney-t. Ezzel globális szinten létrejöhet az ágazat legnagyobb vállalata, amely a csomagolástechnikában is világelső lesz.

Hónapokig tartó egyeztetések után a francia Pechiney felügyelőbizottsága igent mondott a kanadai kérőnek, így létrejöhet az Alcan és a Pechiney
Óriás óriással – a világ legnagyobb alumíniumkonszernje 1

fúziója. Az egyesülés nyomán az amerikai Alcoa, az eddigi világelső az alumíniumágazatban a második helyre szorul vissza. (Az Alcoanak jelentős magyarországi érdekeltségei is vannak, többek között Székesfehérváron.) Nem mellékes szempont, hogy a csomagolástechnikában is első helyre kerül globális szinten az egyesített kanadai-francia társaság.

 A magyar alumíniumipar

A kilencvenes években a magyar alumíniumipar privatizálása is megtörtént. A hazai ágazat két legnagyobb szereplője az eddigi világelső amerikai céghez tartozó Alcoa-Köfém Rt. (és az Alcoa más itteni leányvállalatai, amelyeket a keréktermékektől kezdve a kupakgyártásig éppen most vonnak össze egyetlen céggé). A másik szereplő a magyar magántulajdonban lévő Magyar Alumínium (MAL) Rt.  Az ágazat nemzetközi válságára, az alumíniumárak csökkenésére mindkét cég eltérően reagált – míg az Alcoa összevonásokat hajt végre, addig a MAL Rt. külföldön, elsősorban a délszláv térségben érdeklődik partnerek, illetve bányászati, kitermelési lehetőségek iránt. Így például nemrégiben érkezett hír arról, hogy a MAL egy bosznia-hercegovinai bánya megvásárlását fontolgatja. A szlovén Talum alumíniumkohó privatizációjára pedig a MAL-t is meghívták korábban.

Történelmi fúzió

A fúzió más szempontból is történelminek nevezhető: ilyen nagyságú francia vállalatot még sohasem adtak külföldi kézbe. (Az ügy politikai vonatkozásaihoz tartozik, hogy Kanadában jelentős franciaajkú kisebbség él, így az Alcan tulajdonképpen „frankofón” cégnek minősül.) Érdekességnek számít az is, hogy a Pechiney a fúzióval évszázados önállóságát adja fel.

Minthogy az Alcan-Pechiney ügylet igen komoly nagyságrendet képvisel, mind Európában, mind pedig az Egyesült Államokban jóvá kell hagyniuk a fúziót a versenyhatóságoknak. Ez ebben az esetben korántsem vehető biztosra: az Európai Unió korábban már számos fúziót megtorpedózott. Így például 1999-ben így hiúsult meg a Pechiney, az Alcan és az Algroup hármas fúziója. A hírek szerint az EU most egy hónapon belül döntést hozhat a kettős fúzió ügyében.

Hosszú alkudozás


Óriás óriással – a világ legnagyobb alumíniumkonszernje 2

Az egyesülésről szóló alkudozás a francia és a kanadai cég között július hetedike óta tartott. Először az Alcan 41 eurót ajánlott a Pechiney részvények darabjáért. Ez a francia vállalat egészét 3,4 milliárd euróra értékelte volna. Párizsban ezt a javaslatot elutasították, túl alacsonynak találták az árat. Az Alcan később 48 euróra emelte az ajánlatát, de még ezt is kevesellte a Pechiney. Így alakult ki a mostani vételár, miután egy kicsit még rátett az Alcan: részvényenként 48,5 eurót fizetnek a tengerentúliak – írja a német Handelsblatt. A BBC szerint a mostani, végleges vételár négymilliárd euróra, mintegy 4,5 milliárd dollárra értékeli a Pechiney-t, amely az alumíniumágazaton kívül csomagolástechnikával is foglalkozik.

A Pechiney ezek után az ajánlatot a részvényesek számára a lehető legjobbnak minősítette, és hozzáfűzte: a fúzió jobb kilátásokat nyújt, mint ha a két vállalat külön-külön fejlődne. Ezzel a cég vezetése a részvényeseket próbálta meggyőzni arról, hogy fogadják el az Alcan által kínált megoldást.

Nem lesznek elbocsátások – vagy mégis?

A Pechiney tavaly 34 ezer alkalmazottal 11,9 milliárd eurós forgalmat realizált. Az Alcan 48 ezer munkatársával együtt 12,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le. Az egyesített cég így több mint 24 milliárd dolláros bevételre számíthat, amely jelentősen meghaladná az eddigi iparágvezető amerikai Alcoa 20,6 milliárdos hasonló mutatóját. A hatalmas létszámú fuzionáló vállalatok máris igyekeztek megnyugtatni munkásaikat: az Alcan azt ígéri a Pechiney dolgozóinak, hogy biztos marad a munkahelyük az egyesülés után is – illetve egészen pontosan arról van szó, hogy a francia cég által már korábban bejelentett elbocsátásokon kívül újabbakat nem tervez az új tulajdonos…

Az Alcan mindenesetre a költségek visszafogását, szinergikus hatásokat is vár a fúziótól. A kanadaiak szerint éves szinten 250 millió dollárt spórolhat meg együtt az eddig külön-külön működő két cég. Az Alcan a fúzió révén a repülőgépiparban és az autóiparban is erősítheti jelenlétét.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik