Belföld

Széchenyi-terv: négy év alatt négyen jártak jól

admin

2003. 09. 04. 09:03

Egy szűk vállalkozói kör, és elsősorban nem a nemzetgazdaság érdekeit szolgálták sok esetben a Széchenyi-terv összesen 150 milliárd forint összegű pályázatai – ezt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) állapította meg. A jelentést a kormány szerdán megtárgyalta.

Az ellenőrzési hivatal a Széchenyi-terv keretében 2001 és 2002 első fél évében nyújtott pályázati támogatásokat vizsgálta. Úgy találták, hogy nem voltak megfelelőek a szabályok és az ellenőrzés sem – írja a Népszabadság. Ez rengeteg visszaélésre adott alkalmat – hangoztatta a kormányszóvivő. Elmondása szerint a vizsgált támogatások jelentős része – 8 milliárd forint – négy tulajdonosi körnél összpontosult, a pénz jórészt nagyvállalatokhoz és külföldi tulajdonosi körökhöz került.


A Kehi azt is megállapította, hogy a pályázók nagy összegű, vissza nem térítendő támogatásokat egy időben több címen is elnyerhettek. A jelentés szerint a közpénzek felhasználását szabályozó kormányrendelet előírásainak lazításával a pályázók jóváhagyott kivitelezési terv és részletes költségvetés hiányában is jelentős előleghez juthattak. A felvett több százmillió forintos előleg felhasználásáról számos cég nem számolt el a megszabott határidőre.


A Széchenyi-terv pályáztatása során általában elmaradtak a közpénzek felhasználásakor kötelező közbeszerzési eljárások is. Gál J. Zoltán szerint a visszaélések súlyosságát mutatja az is: a Kehi a támogatások több mint felénél – közel 11 milliárd forint esetében – a pályázatok módosítását, olykor a szerződés felbontását javasolta.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Professor Yuval Noah Harari, author and Professor of History at the Hebrew University of Jerusalem, speaks about themes from his new book 'Homo Deus: A Brief History of Tomorrow' on September 8, 2016 at the Dancehouse Theatre as part of the Manchester Literature Festival in Manchester, England. (Photo by Jonathan Nicholson/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.