Belföld

Észak-koreai patthelyzet – hatoldalú tárgyalások Pekingben

Kim Jong Il észak-koreai külügyminiszter-helyettes szerint Észak-Koreának nincs atomfegyvere, és nem is célja ilyennek a kifejlesztése, ám ha nem teljesülnek a követelései, képes a jelenleginél sokkal hatalmasabb elrettentő erő megteremtésére.

Kim kijelentése az észak-koreai atomprogramról rendezett hatoldalú pekingi tárgyalások első napján, szerdán hangzott el – jelentette az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség a tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozva. Egy névtelenül nyilatkozó japán tisztségviselő azonban cáfolta ezt. “Az észak-koreai küldöttségvezető nem mondta ugyan, hogy Phenjannak van atomfegyvere, de azt sem jelentette ki egyértelműen, hogy nincs” – mondta a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Kim hangsúlyozta felszólalásában: Észak-Korea fő követelése az, hogy az Egyesült Államok írjon alá vele megnemtámadási szerződést. James Kelly ázsiai és csendes-óceáni ügyekben illetékes amerikai külügyi államtitkár-helyettes, az amerikai küldöttség vezetője is a fő amerikai követelésre összpontosított beszédében, arra, hogy Észak-Korea minden előfeltétel nélkül, azonnal hagyjon fel atomfegyverek kifejlesztésére irányuló tevékenységével.

Alekszandr Loszjukov orosz külügyminiszter-helyettes véleménye szerint a saját követelések egyoldalú hangoztatásával nem lehet előbbre jutni a tárgyalásokon. Mint az ITAR-TASZSZ-nak adott nyilatkozatában kifejtette, véleménye szerint mind az amerikai, mind az észak-koreai fél elmarasztalható egyoldalúságáért.

A japán küldöttség vezetője, Jabunaka Mitodzsi azt szorgalmazta felszólalásában, hogy a fő téma, a Phenjan atomprogramjával kapcsolatos válság mellett vitassák meg az észak-koreaiak által elrabolt japán állampolgárok ügyét is. (1963 és 1983 között észak-koreai ügynökök elraboltak 13 japán állampolgárt, hogy észak-koreai kémek japán nyelvi képzésére kényszerítsék őket. Ezek közül öten még élnek, és nemrégiben hazatérhettek Japánba, de hozzátartozóiknak Észak-Koreában kellett maradniuk. Tokió a családok egyesítését követeli.)

Az amerikai és az észak-koreai tárgyalóküldöttség egyes tagjai nem hivatalos kétoldalú beszélgetéseket is folytattak a hivatalos hatoldalú találkozó első napi programjának szüneteiben.

Li Csao-hszing (Li Zhaoxing) kínai külügyminiszter sikeresnek nevezte a hatoldalú tárgyalások első napját. Kijelentette a részvevők tiszteletére adott fogadáson, hogy megítélése szerint a küldöttségek fontos lépést tettek a válság békés megoldása felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik