Belföld

Dávid Ibolyáról cikkezett a Frankfurter Allgemeine

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap hétfői számában Húzóerő az európai választások listáján címmel és Dávid Ibolya igyekszik megőrizni a Magyar Demokrata Fórumot alcímmel közölt cikket a pártról, vezetőjéről és a magyar belpolitikai életről.

A lap megírja, hogy Dávid lehetőleg pártja listavezetőjeként pályázna meg helyet az Európai Parlamentben, ám nem óhajt képviselőként dolgozni Strasbourgban. A német lap cikkének szerzője önálló “startjelnek” tekinti Dávid kezdeményezését, amelyet egyrészt indokol, hogy “a 2002 közepén lendületesen és adakozó kedvvel hatalomra jutott MSZP-SZDSZ kormány népszerűsége különböző ügyek, a nem kedvező gazdasági és pénzügyi adatok, a vitatott adókedvezmények és nyugdíjkifizetések miatt gyengülni látszik, s a státustörvény, az esetleges kettős állampolgárságról folyó vita szintén gyengének mutatja a kormányt”.

Az érem másik oldala a Fidesz-Magyar Polgári Szövetséghez (Fidesz-MPSZ) fűződő viszony, az MDF önálló pozícióinak erősítése: a Fidesz, mint az FAZ megállapítja, nem a múlt évi választások óta próbálja “elnyelni” az MDF-t, ám Dávid Ibolya az MDF fennmaradásáért küzd.

Az MDF története, s a polgári oldalon bekövetkezett változások, erőviszony-eltolódások ismertetése után a cikkíró azt állapítja meg, hogy a pártelnökké választott igazságügyi miniszter szembenézett a Fidesz “bekebelezési stratégiájával”, s lavírozni kényszerült a szövetségi hűség és az önállóság között. Vonzó külseje, eleganciája, bája, valamint integritása számlájára írható, hogy nem csak az Orbán-kormány idején, de most, az ellenzékiség időszakában is – Mádl köztársasági elnök mögött – a második helyen áll a népszerűségi listákon.

Dávid Ibolya azonban nem volt képes pártja számára kamatoztatni a személye iránt megnyilvánuló hatalmas rokonszenvet. A 2002-es választásokon az MDF kénytelen volt közös választási listát alkotni a Fidesszel. A bejutás a parlamentbe sikerült, ám egyidejűleg megerősödött az ellenzéki partner (a Fidesz) nyomása, hogy olvadjanak egybe, vagy legalábbis a német CDU és CSU mintájára hozzanak létre polgári-konzervatív pártuniót. Az elképzeléstől (Dávid) mindeddig vehemensen elzárkózott.

Az FAZ szakírója úgy látja: az MDF elnöke állandóan elhatárolódik Orbán Viktornak, más Fidesz-politikusoknak az MSZP-SZDSZ-kormánnyal szemben használt időnként agresszív nyelvezetétől, s józanságával tűnik ki. Az önálló vonalvezetés azonban nem volt képes gyarapítani az MDF 1-2 százalékos eredményét a közvélemény-kutatásokban.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik