Belföld

Magyar befektetők a lembergi buszgyárban

Ukrajnában a leggyorsabban Lemberg megyébe áramlik a külföldi tőke, és annak jelentős része Magyarországról érkezik. Nyugat-Ukrajna meghatározó megyéjébe tavaly 60 millió euró külföldi tőkebefektetés érkezett. Az idei év még eredményesebbnek ígérkezik: már eddig 55 millió euró az új beruházás - idézte a lembergi Lvivszka Gazeta napilap szerdai száma Viktor Borscsevszkijt, a Lemberg megyei állami közigazgatási hivatal külkapcsolatokkal, külgazdasági tevékenységgel és a külföldi befektetésekkel foglalkozó főosztályának vezetőjét.

A szakember szerint a tőkebefektetések azért élénkülnek, mert a térséggel szoros gazdasági kapcsolatokat ápoló Lengyelország hamarosan az Európai Unió tagja lesz. Fontos tényezőnek nevezte a helyi hatóságok befektetőbarát politikáját, amely lehetővé tette, hogy Sztrij városban elkezdje a termelést a német Leoni konszern 40 millió eurós befektetéssel épült üzeme.


A főosztályvezető a német beruházáshoz hasonló nagyságrendűnek mondta a magyar tőke bevonását a lembergi autóbuszgyár fejlesztésébe. Az e célra alakított, adó- és vámkedvezményekkel rendelkező holding magyar részvényesei jelezték, hogy 30 millió euró tőkét fektetnek a vállalkozásba. Borscsevszkij hangsúlyozta, hogy a legtöbb tőke Lengyelországból, Németországból és Magyarországról érkezett Lemberg megyébe, amely a tőkebeáramlás szintje szerint negyedik, a bővülés ütemét tekintve első helyezett Ukrajna megyéi között. Szavai szerint a beruházókat a térségben leginkább a gépgyártás, élelmiszer-feldolgozás, textilipar és fafeldolgozás érdekli.

A szintén ígéretes mezőgazdaság egyelőre nem vonzza a külföldi tőkét, mert továbbra is tisztázatlanok a földtulajdonviszonyok – tette hozzá. A tisztségviselő úgy vélte, a külföldi tőke még nagyobb beáramlását Lemberg megyébe és Nyugat-Ukrajnába leginkább az gátolja, hogy az egész országhoz hasonlóan még ott is elég küzdelmes a befektetők élete. A helyi hatóság ezt valamennyire ellensúlyozhatja, de azon nem tud változtatni, hogy szabályozatlan az ÁFA-visszatérítés rendje, és túl nagy az ellenőrző és engedélyező szervek száma. Nem ösztönzi a befektetéseket a törvények, mindenekelőtt a vám- és adójogszabályok gyakori módosítása sem – mondotta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik