Belföld

Tiltakozó aláírások a mecseki NATO-radarállomás ellen

A Mecsek csúcsára tervezett katonai lokátor megépítésének megakadályozását kéri Szili Katalintól a beruházás körzetében élők többsége, a tiltakozók aláírásait az Országgyűlés elnöke szerdán vette át a Civil Szervezetek a Zengőért képviselőtől.

Herbert Tamás, a szervezet egyik tagja a házelnökkel folytatott megbeszélésen felhívta a figyelmet arra, hogy a Mecsek-hegység legmagasabb pontjára tervezett nagyhatósugarú NATO-radar nem csak a tájképet bontaná meg, hanem a természetvédelmi értékeket is elpusztítaná és az idegenforgalmat is visszavetné.

Szili Katalin az MTI-nek elmondta, hogy az ügyben megkeresi Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi minisztert, valamint Juhász Ferencet, a Honvédelmi Minisztérium vezetőjét, továbbá egyeztetést kezdeményez az Országos Környezetvédelmi Tanáccsal, a Magyar Tudományos Akadémiával és a parlamenti pártokkal is.

“Meg kell találni azt a megoldást, ami a honvédelmi érdekeknek úgy felel meg, hogy eközben az ökológiai és egyéb érdekek sem sérülnek” – hangoztatta az elnök. Hozzátette, hogy nem foglal állást az ügyben, ám minden tőle telhetőt megtesz.

Herbert Tamás beszámolt arról, hogy az áprilisban megalakult, ám még nem bejegyzett Civil Szervezetek a Zengőért Pécsváradon, Hosszúhetényben és Zengővárkonyban az összesen 6.300 lakótól gyűjtött aláírást a lokátor és a megközelítéshez szükséges 6-8 méteres betonszerpentin megépítése ellen. “Elfogadhatatlan, hogy a Mecsek nyugati felét uránbányászattal tönkretették, a középső rész az urbanizáció miatt pusztul, most pedig az érintetlen keleti oldalt is le akarják rombolni” – jelezte. Hozzátette, hogy a természeti értékekben gazdag területre való tekintettel tiltakozásukat a bennszülött növényfajnak számító bánáti bazsarózsa nevével fémjelzik. Herbert Tamás emlékeztetett arra, hogy szervezetük július elején az Alkotmánybírósághoz, valamint az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult az ügyben, ezen kívül pedig már több lakossági fórumot is tartottak, május végén pedig két órára lezárták Hosszúhetény főutcájának fél pályáját.

Az MTI korábbi közlése szerint a honvédség idén tavaszra ígérte a munkálatok megkezdését, jelenleg azonban semmiféle építkezés nem folyik a Zengő csúcsán.

Az előzményekhez tartozik, hogy a NATO légvédelmi radarrendszerének három magyarországi helyszínét az 1990-es évek második felében jelölték ki. A döntés értelmében lokátorállomás épül a mecseki Zengő-hegyen kívül a bükki Bálvány-csúcson, és a békéscsabai laktanyában. A telepítés befejezését 2006-ra tervezik, a beruházás 23,5 milliárd forintos költségét a NATO fizeti, a berendezéseket a tenderen nyertes olasz-brit AleniaMarconi vállalat gyártja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik