Belföld

Komárom: Foxconn-üzem 45 millió dolláros beruházással

A tajvani Foxconn cég új üzemének pénteken rakták le az alapkövét a komáromi ipari parkban; a 45 millió dolláros fejlesztés eredményeként a Foxconn Hungary Kft. számítógépekhez, mobiltelefonokhoz és szórakoztató ipari termékekhez gyárt alkatrészeket várhatóan 2004 tavaszától.

Az ünnepségen elhangzott: az öt hektár területen zöldmezős beruházásban megvalósuló üzem a termelés beindulásával 1.600 embernek ad majd munkát. Komáromra a jó közlekedési infrastruktúra, és a képzett munkaerő jelenléte miatt esett a befektető választása, a cég és a városi önkormányzat között az ITDH Magyar Fektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. közvetített.

Az 1974-ben alapított Foxconn cég – Tajvan egyik legnagyobb vállalata – a világon mintegy 50 ezer embert alkalmaz, tavalyi forgalma elérte a 7,1 milliárd dollárt. A tajvani cég első európai vállalkozását három évvel ezelőtt a csehországi Pardubicében létesítette, és annak eredményességére alapozva határozta el, hogy újabb európai telephelyét Komáromban építi ki. A komáromi ipari parkot 1998-ban alakították ki az egykori szovjet katonai gyakorlótér helyén. Az első és legnagyobb betelepülője a finn Nokia világcég, a tajvani társaság a 13. befektető. Az ipari park üzemeiben jelenleg 2.200-2.300 ember dolgozik, a folyamatban lévő beruházások elkészülte után ez 4.500 körül lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik