Belföld

Reklámhordozó sztárok – invázió Hollywoodban

Az amerikai reklámipar a klasszikus reklámokat feledve Hollywoodban keresgél új reklámtípusok és reklámhordozók után. A marketingesek már nem az intimitásra esküsznek.

Ha Justin Timberlake Coca-Colát iszik a klip forgatása közben, tini rajongói minden bizonnyal ugyanezt fogják tenni. De nemcsak a fiataloknak vannak
Reklámhordozó sztárok – invázió Hollywoodban 1

példaképei, minden korosztály számára értéket képvisel és hordoz, hogy az általuk tisztelt híresség hogyan viselkedik, mit hord, mit szeret.

Az ötlet nem új, most azonban szervezetten, célzottan keresik meg a sztárokat. Az új vállalati stratégiákban a marketing-mix tervezett részeiként szerepelnek. A milliomos hírességeknek eddig sem kellett, hogy fájjon a fejük, miből telik majd cipőre. Ezentúl ingyen kapják.

Termékelhelyezés – hírességek közelében

Az új amerikai trend, a Celebrity Seating költségkímélő és egyben rendkívül hatékony: a prominens személyek (sportolók, színészek, rendezők) egyéni használatában lévő tárgyak a márka imidzsét építik. Így fordulhat elő, hogy egy sztár rendszeresen kap postán órát, cipőt, ruhákat, táskát, cigarettát és még sok mindent.

A reklámipar és a hírességek világa már régen összefonódott. Ma már nem újdonság, hogy egy énekes klipjét egy cég finanszírozza, cserébe viszont a cég felhasználhatja a sztár új dalát a következő tévéreklámjához. Szintén bevett szokás, hogy a divatcégek által öltöztetett sztárok „spontán” megjelennek az adott márkát hirdető eseményeken.

A Celebrity Seating a régi módszerekkel szemben a sztárok és az egyszerű emberek közötti személyes kapcsolat megteremtésén fáradozik, a hírességek magánéletébe igyekszik behatolni. A cél nem a hálószoba, hanem a mindennapok világa, ahol a sztár is csak egyszerű ember. Ilyenkor tudják leginkább közel érezni magukhoz a fogyasztók az amúgy elérhetetlen hírességeket. Hogy ezekben az órákban mit esznek, isznak, hordanak és egyáltalán mit csinálnak, erősen befolyásolhatja egy cég eladásait.

Nem klasszikus reklám

 

A cégek által összeállított marketing-mixben egyre kisebb részt kapnak az úgynevezett klasszikus reklámok. Ehelyett inkább a kommunikációra, PR tevékenységre, sajtókapcsolatokra, esemény- és direkt marketing eszközökre építik marketingstratégiájukat a vállalatok. Így jóval nagyobb a kampány összhatása. A klasszikus reklámok ugyanis nem közvetlenül szólítják meg a fogyasztókat. A Renault például a vállalat belső, valamint külső kommunikációját is egységes stratégia alapján szervezi: minden egyes üzenetnek a márka értékeit kell sugároznia. Ezenkívül az újságírókkal fenntartott kapcsolatot is újragondolták. A cél a vállalatról folytatott kritikus párbeszéd kialakítása.  

Óriási növekedés

A több évtizednyi kapitalizmusban edzett fogyasztókat azonban egyáltalán nem könnyú megfogni. Hamar „kiszagolják”, ha a híresség lelkendezései mögött fizetett hirdetés áll, és a dicsért terméket nemhogy többen, hanem kevesebben fogják vásárolni.


A reklámozó cégeknek őszinteségre kell törekedniük, a híresség és köztük fennálló kapcsolatot nem szabad titkolniuk. Az is fontos, hogy a fogyasztók tudják, példaképük nem kap pénzt az adott termék használatáért, vagyis önállóan, saját ízlését követve döntött az adott márka mellett.

Ez óriási presztízsnövekedést jelent a márkák számára. Az átlagfogyasztó Kis úr jóval többet hajlandó költeni arra a papucsra, amelyikről tudja, hogy kedvenc énekese is abban sétál otthon. Nem beszélve arról, hogy hosszú távon is hű lesz a termékhez. Ha pedig egy sztár egy interjú során még el is ejt egy mondatot, melyben a papucs kényelmességét dicséri, a forgalmazó cég eladásai szinte biztosan megugranak.

Támadás Hollywood ellen

A cégek természetesen nem vehetik biztosra, hogy a híres személyiségek az ő termékeik mellett dötenek. Ezt a veszélyt igyekeznek kiküszöbölni például a filmgyárakkal kötött szerződésekkel.

A hollywoodi produkciók igen költségesek, ezért a producerek még annak is örülnek, ha a forgatások közötti szünetben elfogyasztott ételért és italért nem kell fizetniük. Egyre inkább terjed az a szokás, hogy például egy vállalat szolgáltatja a forgatás idejére az italt.

A sztárok is elégedettek, esetleg a werkfilmekben is látszik egy-egy üveg és pohár, a női magazinok számára készített fotókon is éppen a színészek kezében lehet az ital, és az sincs kizárva, hogy magánéletükben is rákapnak. Mindenki elégedett, de legfőképp az italgyártó cég, mert a lehető legkisebb költséggel a legnagyobb bevételnövekedést tudta elérni. Lassan azonban ezzel a típusú reklámmal is tele lesz a fogyasztók feje, és az amerikai reklámiparnak máshova kell fordulnia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik