Belföld

ORFK: barátságtalan lépés volt a PSZÁF-közlemény

A K&H brókercége ügyében ezúttal az ORFK és a PSZÁF vív szópárbajt egymással. Az ORFK szerint a pénzügyi felügyelet hétfői sajtóközleményében több esetben valótlanságot állít.

Molnár Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) pénzmosás elleni osztályának vezetője szerint ma már nem csak a közvélemény, de egyes szervek – értsd: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) – is összekeverik a Pannonplast-ügyet a K&H Equities ügyével.

Az alezredes mindezt a PSZÁF hétfőn kiadott sajtóközleményével kapcsolatban mondta el a félreértések tisztázása ügyében tartott sajtótájékoztatóján, kedden, az ORFK épületében.


ORFK: barátságtalan lépés volt a PSZÁF-közlemény 1

Molnár Csaba

A felügyeleti közlemény többek között emlékeztet arra, hogy a felügyelet 2003. június 16-án levélben fordult a rendőrséghez és a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz a Pannonplast Rt. részvényeinek felvásárlásával kapcsolatos, azon túlmutató egyéb szabálytalanságok, bűncselekmények kiderítése érdekében is. A felügyelet kezdeményezésére és bejelentésére indult el a K&H Equitiesnél történt szabálytalanságok és bűncselekmények felderítése, a PSZÁF által szükségesnek tartott büntetőeljárás lefolytatását azonban az ORFK június 30-án megtagadta.

Molnár szerint azonban a bejelentés kifejezetten a közpénzek felhasználására koncentrál, amelyről megállapítást nyert, hogy az az Állami Autópálya Kezelő Rt.-hez kapcsolható. A feljelentés vagy bejelentés nyomán az ORFK tehát kimondottan a hűtlen kezelést volt hivatott vizsgálni, nem pedig a K&H Equities tevékenységét, hiszen a hatóság kötve volt a bejelentésben foglalt adatokhoz – így az ORFK. Az alezredes kitért arra is, hogy a nyomozást az ORFK azért tagadta meg, mert a hűtlen kezelés alapos gyanúja nem volt megállapítható. Főleg annak ismeretében – hangsúlyozta Molnár, hogy az ÁAK a befektetett tőkét kamatokkal együtt visszakapta. (Az ÁAK vezetőjét ennek ellenére Csillag István, a gazdasági tárca vezetője azonnali hatállyal menesztette.)

Az ORFK alezredese szerint a PSZÁF ráadásul nem tett feljelentést sikkasztás gyanúja miatt Kulcsár Attila ellen, illetve K&H brókercégével kapcsolatosan, igaz a hétfői postázás miatt az még lehet, hogy csak nem érkezett meg.

Molnár a felügyeleti közleménnyel kapcsolatban elmondta: az több helyen valótlanságot tartalmaz. Az ORFK szerint ugyan a Pénzmosás Elleni Osztályra valóban számos, a pénzmosás gyanújával kapcsolatos bejelentés érkezett a banktól (szám szerint 1500, míg a K&H brókercégével kapcsolatban 50), ám a bejelentések – hiába a brókercéggel kapcsolatosak – nem Kulcsár Attilára vonatkoznak. Az ORFK egyébként eddig az ötven esetnek mintegy a felét vizsgálta meg és nem talált pénzmosásra utaló nyomokat.

A felügyelet szerint az ORFK pénzmosási ügyekkel foglalkozó részlege az ötvenből egyetlen egy esetben sem igazolt vissza bűncselekmény alapos gyanújára utaló adatot, ám Molnár szerint az általa vezetett osztálynak ez nem is feladata, sőt nem szabad, hogy tájékoztassa a felügyeletet az ezzel kapcsolatos részletekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik