Belföld

Sokan pályáznak a Takarékbankra

admin
admin

2003. 07. 15. 08:11

Amennyiben arra lehetősége nyílna, érdekelné Takrékbank többségi részesdésének megvásárlása a Volksbankot és a Raiffeisen Bankot is - mondták a bankok vezetői az MTI-Econewsnak.

A DZ Bank (Deutsche-Zentralgenossenschaftsbank AG) kiszállásáról a Takarékbakból már hónapok óta keringtek hírek, ám Franz Otto, a Takarékbank ügyvezető igazgatója, a bank German Desk-jének vezetője az MTI-Econesnak kijelentette, hogy, a DZ Bank nem kívánja eladni többségi részesedését, sőt, sőt igen elégedettek a bank tevékenységével.


Ugyanakkor a Takarékbank ez év április 30-i közgyűlésén két takarékszövetkezeti kistulajdonos felszólalásában is elhangzott, hogy a német nagybank eladná részesedést.  Franz Otto azonban ezt cáfolta, a felszólalásokat úgy értelemezte, hogy a takarékszövetkezetek – a Takarékbank korábbi tulajdonosai – szeretnék visszavásárolni a bankot. Erre az 1997-ben, a DZ Bank – akkor még DG Bank – többségi tulajdonhoz jutásának évében kötött opciós szerződés módot is nyújt.


A Takarékbank privatizációjáról szóló szerződéshez egy opciós és egy szindikátusi szerződés is társult. A szindikátusi szerződés az együttműködés kereteinek alapjait szabta meg, míg az opciós szerződés szerint a bank kisebbségi tulajdonosainak, a 23,05 százalékban részes takarékszövetkezeteknek minden évben egy hónapon keresztül – az opció megnyílásával – lehetőségük lesz arra, hogy éljenek opciós jogukkal és visszavásárolják a bank részvényeit. Erre azonban eddig nem volt módjuk, mivel a takarékszövetkezetek köztudottan tőkehiánnyal küzdenek, s jelenleg is folyik a konszolidáció, folyamatban vannak  az összeolvadások annak érdekében, hogy a szektor meg tudjon felelni az EU-.csatlkozással járó tőkekövetelményeknek.


A Volksbank-csoportot érdekli a Takarékbank, illetve a takarékszövetkezeti szektor – mondta az MTI-Econewsnak Christian Kaltenbrunner, a Volksbank International AG igazgatóságának elnöke. Elmondta, jelenleg ugyan nem folynak konkrét tárgyalások és a Volksbank többféle együttműködést is el tud képzelni a szövetkezeti szektorral. A Volksbank  csoport jelenleg a 14 legerősebb, független takarékszövetkezettel működik együtt, a 160, korábban állami konszolidációban részesült, integrált takarékszövetkezettel nincs kapcsolata.


Az Econews információi szerint ugyanakkor a Takarékbank megvásárlásával felmerülne a két bank, a Takarékbank és a Magyarországi Volksbank fúziója is, bár a Takarékbank jelenleg egészen speciális ernyőbanki feladatokat lát el a takarékszövetkezetek számára.


A Raiffeisen Bank vezérigazgatója, Felcsuti Péter az MTI Econewsnak megerősítette, érdeklődnek a Takarékbank megvásárlása iránt, bár konkrét tárgyalásokat ők sem folytatnak.


Az Econews információi szerint a közeli napokban aláírásra kerülő, új opciós szerződés a korábbi megállapodással ellentétben 2003-ban egész évben nyitva hagynák az opciós szerződést. Azaz, a takarékszövetkezteknek nemcsak egy hónapig hanem egész évben, módjukban állna  a részvények megvásárlása. Az MTI-Econews információi szerint a DZ Bank, amely 538 százalékos árfolyamon vásárolta meg  a  Takarékbank részvényeinek 71,94 százalékát 1997-ben, legalább ezen az árfolyamon adna túl rajta. Az is felmerült, hogy maga a DZ Bank nyújtson hitelt a forráshiányos takarékszövetkezteknek annak érdekében, hogy azok élni tudjanak opciós jogukkal. A Takarékbank saját tőkéje ma eléri a 6 milliárd forintot, jegyzett tőkéje 2,04 milliárd forint.


A DZ Bank helyzete azért sem könnyű, mivel új tulajdonosok belépése a Takarékbank tulajdonosi körébe igen nehézkes. A takarékszövetkeztetek opciós joga megakadályozhatja a DZ Bank 71,94 százalékos tulajdonrészének eladását külső tulajdonosnak. A részvényesek között egyébként még 5 százalékos pakettel ott van az Allianz Hungária Biztosító is, amely igen jónak minősítette az együttműködést és tartani kívánja tulajdonrészét.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.