Belföld

Egy exkluzív klub vége – lemondott K&H-vezérek

Az álomhozamot ígérő K&H főbróker magával rántotta a K&H Bank felső vezetését: szerda délután lemondott Rejtő E. Tibor vezérigazgató és Ludo Jacobs vezérigazgató-helyettes. A K&H Equities botrány és háttere.


Egy exkluzív klub vége – lemondott K&H-vezérek 1

Rejtő E. Tibor

A K&H Equities-zel kapcsolatban feltárt tények alapos értékelése után benyújtotta lemondását Rejtő E. Tibor, a K&H Bank vezérigazgatója, aki csupán erkölcsi érintettségét ismeri el. Lemondott Ludo Jacobs vezérigazgató-helyettes is. A bankcsoport a folyamatban lévő ügyet kizárólag gazdasági természetűnek tekinti. A tényleges egyenlegeket jogos követelésnek tekintik, és az igazolt követeléseket haladéktalanul teljesítik. A K&H Equities és a bank nemzetközi tulajdonosai, a KBC Bank és az ABN Amro Bank biztosítják, hogy a brókercég e kötelezettségének minden körülmények között megfeleljen. A kár mértékéről a bank úgy vélekedett, hogy valószínűleg több milliárd forintról van szó.

 A K&H csoport

A K&H Magyarország második legnagyobb pénzintézete, tőkearányos megtérülése az adózás utáni nyereségre meghaladja a 17 százalékot. A bank vagyonkezelésben elért piaci részesedése 2001-ben 4,5 százalékos volt, 2002-ben már 10 százalékra, majd 2003 első negyedévében 12 százalékra nőtt.

A bank két vezetőjének lemondását az igazgatóság még nem fogadta el, a testület augusztus 4-re hívta össze következő ülését. A vezérigazgatói feladatok ideiglenes ellátásával a tulajdonosok Bába Ágnes pénzügyi igazgatót, szenior ügyvezető igazgatót bízzák meg, amennyiben az igazgatóság augusztus 4-i ülésén elfogadja a lemondásokat.

Az ORFK hétfőn rendelte el a nyomozást a brókercéggel szemben a K and H Bank feljelentése alapján, amelyben az szerepelt, hogy a brókercégnél az elmúlt négy-öt évben több olyan tranzakciót bonyolítottak le, amelyek nem feleltek meg az ügyfelek rendelkezéseinek.

A rendőrség jelenlegi információi szerint ezek a cselekmények 60-70 ügyfél tranzakcióit érintik, akik összes befektetése mintegy 20 milliárd forintra tehető. Eddig egy befektető tényleges káráról tudnak, ami 500 millió forint.

Nagypénzű ügyfelek becsalogatásával kezdődtek a manőverek

A pénzügyi manőverek és súlyos szabálytalanságok, bűncselekmények azzal kezdődtek, hogy briliáns haszonnal kecsegtetve nagy pénzű ügyfeleket csalogattak a K&H Equitieshez. Minimum harmincmillió forintos tőke kellett ahhoz, hogy valaki tagja lehessen a K&H Equities “exkluzív klubjának”, annak a körülbelül 70 fős csoportnak, amely tagjai pénzüket a brókercégre, illetve személyesen Kulcsár Attila üzletágvezető brókerre bízták, hogy befektesse – olvasható a Magyar Hírlap szerdai tényfeltáró cikkében.

A “klub” névtelenséget kérő tagjai a lapnak elmondták, Kulcsár személyes ajánlást követően kereste meg őket, és tett szinte ellenállhatatlan ajánlatot – a befektetett tőkére vetített 15-20 százalékos hozamot éves szinten. Szakemberek igen meglepőnek mondják, hogy a pénzügyekben valószínűleg jártas emberek hittek a briliáns haszon realitásában, mert ennyit a magyar tőkepiacon – felelősséggel – senki sem ajánlhat. Az is gyanús lehetett volna, hogy az elmúlt időben a K&H egyetlen alapja sem tudott még megközelítőleg sem ilyen mértékű hozamot elérni, a legjobbé, a K&H Aranykosár kötvényalapé alig több mint 8 százalék volt, a részvényalapoké 5-6 százalék körül mozgott tavaly.

Neves közéleti személyiségek az exkluzív klubban

Az érintettek azonban – minden logika ellenére – nem érzékeltek semmit: Kulcsár precízen betartotta vállalásait, a hozamot havonta a megbeszélt időben egy futár készpénzben szállította a befektetőkhöz, pontos kimutatással. Szolgálataiért a főbróker húszszázalékos jutalékot vont le, természetesen ezt is készpénzben. Az exkluzív klub tagjai közt értesüléseink szerint vezető üzletemberek, bankárok, sőt politikusok és ismert médiaszemélyiségek is voltak.

 Felmerül László és Draskovics felelőssége is

 A szerdai Magyar Nemzet felveti László Csaba pénzügyminiszter és Draskovics Tibor, Medgyessy Péter kabinetfőnökének esetleges felelősségét is. László 2001 februárjától 2002 februárjáig volt a K&H Bank vezérigazgató-helyettese, feladatai közé tartozott többek között az ABN Amro Bankkal végrehajtott fúzió koordinálása. Draskovics Tibor szintén vezérigazgató-helyettes volt a banknál, és 1999-ben a K&H Equities egyik jogelődjének, az ABN Amro Equities egyik igazgatósági tagja volt.
A jelenlegi pénzügyminiszter felügyelte a két pénzintézet brókercégének összeolvadását. Mivel Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár szerint az elmúlt öt évben történtek kétes ügyeletek a K&H Equities-nél, felvetődhet mind László, mind Draskovics felelőssége – állítja a Magyar Nemzet. A lap információi szerint érintett az ügyben a bróker cég egyik jelenlegi igazgatósági tagja, Csuka László is, aki irányító poszton végezte az rt. ügyeit. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy néhány munkatársához hasonlóan felfüggesztették a munkavégzés alól. Csuka élettársa egyébként Fenyővári Noémi, László Csaba kabinetfőnöke.

Arról egyelőre nincsenek hiteles információk, hogy vajon az ügyfelek pénzét elsikkasztották-e, vagy csak jogtalanul használták saját célokra is. A Magyar Hírlapnak nyilatkozó, de inkognitójukhoz ragaszkodó érintett nagybefektetők egyelőre nem tudják, hogy vesztettek-e az ügyön, hiszen ők rendszeresen megkapták a befektetett tőkéjükre járó – előre beígért – hozamokat. Veszteség tehát csak akkor lesz ebből, ha a bróker hozzányúlt a tőkéjükhöz, s ebből fedezte saját célú manővereinek esetleges veszteségeit vagy a másoknak visszafizetett tőkét.

Ha a törvénytelen pénzügyi játékok esetleg mégis sikerrel jártak, Kulcsár mégiscsak “megtermelte” a fantasztikus hozamot, és még saját (K&H) hasznot is elért, nos, akkor veszteség nem volt. Ügyfelek pénzének nem szabályszerű felhasználása azonban súlyos törvénysértés akkor is, ha nem történt sikkasztás.

A Pannonplast-ügy volt a banánhéj

A lap információi szerint a befolyt 10-20 milliárd forintos tőkét Kulcsár részben tőzsdepiaci árfolyam-manipulációkra fordította. Többször előfordult, hogy egy-egy tőzsdei cég árfolyamát több százmillió forintos felvásárlással “meglódította”, majd mikor mások is venni kezdték a papírt, és az árfolyam gyorsan emelkedett, jelentős nyereséggel eladta a papírokat. Így akár húszszázalékos árfolyamnyereségre is szert tehetett egyetlen nap alatt. A Magyar Hírlap informátorai szerint arra is volt példa, hogy a K&H brókercége önmagával üzletelt, vagyis önkötést hajtott végre. Ez esetben a nyereség csak papíron létezett, hiszen igazi pénzmozgás – és bevétel – nem kísérte az ügyleteket.

Az ügy pikantériája, hogy a politikai botránnyá dagasztott Pannonplast-ügy csak jelentéktelen mellékszál a sokkal nagyobb méretű pénzpiaci manőversorozatban. Alighanem a PSZÁF határozata is elősegítette a K&H Equitiesnél éveken át folyó visszaélések lelepleződését. Azaz a Pannonplast-ügy volt a banánhéj.

A főbróker magával rántja a K&H felső vezetését

Kulcsár Attila, aki szokatlan módon nemcsak a bank brókercége befektetési-tanácsadási üzletágának vezetője, hanem egyben a bank ügyvezető igazgatója is volt, kedden nyilatkozatot adott. A Portfolio.hu-ban megjelent interjúból az a következtetés adódik, hogy a K&H Bank két legfelsőbb vezetője tudott a sikkasztásokról. Kulcsár egyebek között ezeket mondta: “…történtek sikkasztások… ezek a tevékenységek több éve, (de nem öt éve) folynak… Nyomásgyakorlásra tettem olyan nyilatkozatot a K&H-nak, mely szerint egy személyben vagyok felelős a történtekért, s mindent egyedül tettem (ezt követően jelent meg a K&H Bank ilyen értelmű nyilatkozata). Ezt a nyilatkozatomat ma visszavonom. Az ügyben több banki felső vezető is érintett, s ezt a nyomozás során a későbbiekben is hajlandó vagyok megerősíteni… Jelentési kötelezettséggel a bankban Rejtő E. Tibor vezérigazgató és Zarnóczy Tibor vezérigazgató-helyettes felé tartoztam.”

A kérdésre, hogy miért most mondta el ezeket, ez volt a válasz: “Azért, mert elegem lett abból, hogy a játékszere lettem bizonyos embereknek. Nem gondoltam volna, hogy az ügyben mindent kizárólag rám hegyeznek ki, és minden felelősséget rám hárítanak.”

Kulcsár, állítása szerint saját céljaira nem fordított az elsikkasztott pénzből, arról azonban nem nyilatkozott, hogyan használták azt fel. Kifejtette: a későbbiekben valószínűleg több ügyfél is jelentkezni fog azzal, hogy valóban “elsikkasztották-e” a pénzét. Sok ügyfél azonban nem valós igényekkel fog fellépni – mondta.

Kulcsár neve egyébként felmerült egy 1999-es tőzsde és cégspekuláció kapcsán is. Ekkor tett bejelntést a PSZÁF a K&H Equities Rt. egyik jogelődje, a K&H Brókerház Rt. ellen hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás gyanújával. Kulcsár nem került bíróság elé, nem úgy a cég két vezérigazgatója: Mozol Tamás és Edmund Yankson, akik ellen jelenleg is folyik bírósági eljárás. Mozol és Yankson egyébként jó kapcsolatokat ápolt a K&H Bank akkori, a Magyar Fejlesztési Bank jelenlegi vezérigazgatójával Erős Jánossal – állítja a Magyar Nemzet.

A K&H Bank szerda reggel még közleményben cáfolta vezetői felelősségét

A Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) Rt. cáfolja, hogy vezetői bármilyen formában érintettek lennének a szabálytalan befektetési tanácsadói ügyletekben. A bank közleménye szerint a hitelintézet élén nincsenek személyi változások, s a tulajdonosok nem bocsátják el Rejtő E. Tibor vezérigazgatót.

A K&H tájékoztatása szerint Kulcsár Attila befektetési tanácsadóként Csuka Lászlónak, a K&H Equities vezérigazgatójának tartozott beszámolással, egy másik üzletág vezetőjeként Zarnóczi Tibor vezérigazgató-helyettesnek, közkapcsolati részfeladatait illetően pedig a vezérigazgatónak. A K&H közleménye szerint a szabálytalan ügyletek Kulcsár befektetési tanácsadói tevékenységéhez kapcsolódnak. “Nem voltak és nincsenek különleges bánásmódban részesített ügyfelek a bankcsoportban. A bankcsoport semmilyen módon nem gyakorolt nyomást Kulcsár Attilára annak érdekében, hogy a szabálytalanságokról beismerő vallomást tegyen, azt Kulcsár ügyvédjének és nem a banknak tette” – írja a közlemény.

A brókercég már megkezdte a kapcsolatfelvételt azon ügyfelekkel, akiket a szabálytalan befektetési tanácsadói ügyletek esetlegesen érinthetnek, hogy a valós adatokat megállapítsák. A vizsgálat jelenlegi állása szerint maximum 60-70 ügyfél lehet érintett.


A tényleges egyenlegeket jogos követelésnek tekintik, és az igazolt követeléseket haladéktalanul teljesítik. A K&H Equities és a bank nemzetközi tulajdonosai, a KBC Bank és az ABN Amro Bank biztosítják, hogy a brókercég e kötelezettségének minden körülmények között megfeleljen – szögezi le a közlemény. A kár mértékéről a bank úgy vélekedett, hogy valószínűleg több milliárd forintról van szó. A belső vizsgálat, amelynek feladata, hogy feltárja a tranzakciók teljes körű hátterét és minden részletét, még folyamatban van – hangsúlyozza a bank.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik