Belföld

Európai cégek – völgymenet

Az európai cégek egyre lejjebb csúsznak a Business Week ezres, a társaságokat piaci kapitalizáció (tőzsdei érték) alapján rangsoroló globális listáján.

Igyekezniük kell az európai cégeknek, ha a jelenleginél nagyobb mértékben hozzá akarnak járulni az EU által kitűzött versenyképességi célhoz, ahhoz, hogy az unió 2010-re a világ leginkább versenyképes gazdasági régiójává váljon. Az ambiciózus cél elérése persze nem csupán a cégeken és törzstőkéjük nagyságán múlik, a trend azonban egyértelmű: az európai multik egyre lejjebb csúsznak a világ legrangosabb vállalkozásait tartalmazó globális listán, helyüket amerikai vetélytársaik veszik át, ami összességében igen gyenge bizonyítvány.

Csak az olaj

A lap legutóbbi kiadásában megjelent lista első tíz helyezettje között csak két európai céget találunk: az egyik az angol-holland Shell, amely a nyolcadik helyet foglalja el, míg a British Petroleum a kilencedik. Mindkét cég az előző évhez képest egy hellyel lejjebb csúszott a listán, annak ellenére, hogy nagy hasznot húztak az iraki konfliktus miatt egekbe szökő olajárból.

Európa reprezentánsai közül a brit cégek szerepelnek legnagyobb arányban a lista felső részében; a Vodafone 12., a HSBC bank 14., a gyógyszergyártó GlaxoSmithKline 16. Az első nem brit európai vállalkozás a 24. helyet foglalja el, ez a francia olajcég, a Total – szemezget a listáról az euro.hu. Magyar, kelet-európai, vagy orosz cégeket ne keressünk a Top 1000-es listán.


Európai cégek – völgymenet 1


(Ha nem elég a húszas lista: a Business Week ezres listájának interaktív változata!)

Az euró sem segített

Általában véve jellemző, hogy kevés az európai vállalkozás az első 100 helyezett között, szám szerint 30, míg amerikai cégből 57-et találunk. Ez meglepetés, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az eurónak a dollárhoz viszonyított jó árfolyama bizonyos szempontból az európai cégeknek kedvez. Persze exportoldalról mindez csupán az amerikai cégeknek volt kedvező.

Kapaszkodik a telekom

A Business Week a telekom szektor 2003-as szereplését kifejezetten jónak ítéli. Az iparág jó néhány vezető cége a nyertesek között van, és ez alól még a legnagyobb európai telekomóriások sem kivételek. Az iparág legszebb éveit idéző árfolyamok természetesen még távol vannak, igaz a spekulánsok kivételével mindenki abban bízik, hogy a felfuvalkodott árfolyamok örökre távol is maradnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik