Belföld

A francia nagyhatalmi politika és a gasztronómia összefüggései

admin

2003. 06. 19. 12:48

Majonézes tojás, steak, hagymaleves: mind a francia nemzeti konyha kincsei, de nem véletlenül kerültek az asztalra, hanem olykor nem mindennapi bonyodalmak, és ízes ideológiai viták gyümölcseiként. A francia ínyencségek kis és nagy történetei címmel megjelent könyvében Sylvie Girard-Lagorce csupán a majonézes tojás eredetéről négy történetet vázol fel.

Az első 1756. június 28-áról való, amikor is a Richelieu herceg által az angolok felett Port-Mahonnál aratott győzelmet követően az államférfi szakácsa egy új étket tálalt fel, és azt az ura iránti odaadás jeleként Mahonnaise-nek keresztelte el. A másik – Sylvie Girard-Lagorce szerint hihetőbb – változat Prosper Montagnétől, az első, referenciának számító Larousse Gastronomique szerzőjétől származik, aki szerint a “mayonnaise” (majonéz) szó a “moyeunaise” népi változata és végső soron az igen régi francia szóra, a moyeu-re származtatható vissza, ami tojássárgáját jelent, vagyis a fenti ízesítő lényegében nem más, mint a tojásfehérje olajjal kikeverve.

Amióta csak recepteket írok, mindig is azt terveztem, hogy mélyebbre ássak, mert a hagyományos francia receptek történetek egész tárházát rejtik – mondta Sylvie Girard-Lagorce az AFP francia hírügynökségnek.

A könyvből megtudhatjuk például, hogy a marhaszelet elnevezéseként miként nyert polgárjogot francia földön a bifteck és a steak. Ezek az anglicizmusok a XIX. század elején, a waterloo-i vereség után vonultak be a francia konyha nyelvébe, az angol megszállók étkezési szokásainak nyomán.

A hagymaleves feltalálásának dicsőségéért a párizsiak és a lyoniak perlekednek. A cassoulet, a sólethez hasonló egytálétel eredete végképp nem tudható: Castelnaudary, Toulouse, Carcassone, Villefranche-de-Lauragais, vagy Arfons, és Délkelet-Franciaország szinte valamennyi városa magáénak tulajdonítja.

Az európai geopolitika még a süteményekre sem volt hatástalan. Ha az utolsó előtti lotaringiai (lorraine-i) herceg nem cserélte volna el hercegségét Toscanára, ha XV. Lajos nem vette volna el egy lengyel király lányát feleségül, akkor a rumbaba aligha lenne az egyik leghíresebb francia sütemény – mondja a szerző.

Könyvében emléket állít számos francia szakácsnak és gasztronómusnak, akik hozzájárultak a francia konyhaművészet gazdag történelméhez a XIV. századi Taillevent-től számítva, és megvallja azt is, hogy szívéhez különösen közelálló a – leginkább a magyar húsleveshez hasonlítható – pot-au-feu, amely kétség kívül a legrégibb műremeke a francia konyhának és valóságos “civilizációs áttörést” jelentett a maga korában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.