Belföld

Sztrájkol Nyugat-Európa – megmozdulások Franciaországban, Németországban és Finnországban

Kedden a franciaországi 24 órás országos sztrájk mellett, amely az ország közszolgáltatási ágazataiban, a közlekedésben, az oktatásban, a postákon és a bankokban, a telekommunikációs intézményekben, a kórházakban járt munkaszünettel, Finnországban a nemzeti légi közlekedési vállalat földi személyzete függesztette fel két napra a munkát.

Németországban, ahol már több keleti tartományi fém- és acélipari üzem munkássága követelte munkabeszüntetéssel a nyugati tartományokban elfogadott 35 órás munkahét átvételét, kedden arról született döntés, hogy az eddig a munkabeszüntetésekkel nem érintett Berlinben és a környező Brandenburg tartományban is akcióban lépnek a fenti követeléssel.

Franciaországban a négy legnagyobb szakszervezet (CGT, FO,UNSA, FSU) fél éven belül hatodszor adott ki mozgósításra szóló felhívást a kormány nyugdíjreformterve ellen. A sztrájkfelhívás nyomán már kedden reggel jelentős zavarok mutatkoztak a városi, a vasúti és a közúti forgalomban.

A légi forgalomban a reggeli órákban viszonylag normális állapotok uralkodtak – derül ki a franciaországi jelentésekből. Finnországban viszont a keddi Finnair sztrájk – amelyben elsősorban a tervezett 1200 fős elbocsátás ellen tiltakoznak a társaság dolgozói – teljesen leállította az országon belüli légi forgalmat, de összesen hét európai viszonylatban sem közlekedhetett a Finnair. A Finnair-nél a vállalati veszteségek miatt kerül sor további elbocsátásokra, a sztrájk miatt is számításaik szerint napi 2 millió eurónak megfelelő pénzt veszítenek.

Franciaországban az energiaiparban dolgozók sztrájkja a teljes áramtermelő kapacitások 3 százalékát állítja le, napi 3500 megawattal csökken az ágazat kibocsátása – közölte a CGT szakszervezeti csoport.

Németország egyik keleti tartományában a múlt héten kezdődött a 35 órás munkahetet követelő sztrájk, s egyelőre nem dőlt el, meddig szélesedhet tovább. A követelések ügyében ugyanis a tiltakozó acélipariakkal hétfőn megállapodás született arról, hogy fokozatosan bevezetik a 35 órás munkahetet. Kedden viszont a fémipari IG Metall szakszervezet tagsága megszavazta a sztrájk folytatását, bár a végleges döntés az AP hírügynökség szerint jövő hétfőn lesz az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik