Belföld

Kubában nincs kegyelem a másként gondolkodók számára

A kubai legfelsőbb bíróság helybenhagyta azokat az ítéleteket, amelyek alapján hosszú évtizedekre börtönbe vetettek hetvenöt másként gondolkodót a kommunista szigetországban.

Figyelmen kívül hagyva a könyörületet és enyhítést szorgalmazó nemzetközi felhívásokat a legfelsőbb bíróság e héten megkezdte és sorban helybenhagyta az áprilisban kiszabott ítéleteket, amelyekkel 10-től 28 évig terjedő szabadságvesztést róttak ki Fidel Castro államfő összeesküvéssel vádolt politikai ellenfeleire.

Elizardo Sánchez, az egyik legismertebb kubai ellenzéki csoportosulás, a Kubai Emberi Jogi és Nemzeti Megbékélési Bizottság vezetője közölte, hogy nem is számított a büntetések enyhítésére. Sánchez 15 évet kapott az áprilisi perben.

A legfelsőbb bíróság szerdán a 25 évre ítélt Hector Palacios és a 20 évre ítélt Oscar Espinosa Chepe ügyéről tárgyalt. A 62 éves Chepe súlyos betegségben szenved és egészségi állapota napról napra romlik. Az amerikai kormányzat éppen néhány nappal ezelőtt követelte, hogy a kubai kormány biztosítsa a beteg megfelelő orvosi ellátását, és általában véve is bánjon emberségesen a politikai foglyokkal.

Kuba kemény nemzetközi bírálatban részesült azért, hogy ilyen súlyos ítéleteket szabtak ki az egypártrendszert békés reformok útján megváltoztatni kívánó ellenzékiekre.

A belső ellenzék első nemzeti méretűvé szélesedett mozgalma, amelyet az ország gazdasági válsága csak tovább erősített, nem sokáig bontogathatta szárnyait. A hatóságok, megsemmisítő erejű csapást mérve a mozgalomra, 75 vezető ellenzékit tartóztattak le április elején. Azzal vádolták őket, hogy Washington “fizetési listáján” szereplő “zsoldosok”, akik egy amerikai invázióhoz készítik elő a talajt.

A Reuters jelentése szerint az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet kedden elítélte és riasztó visszalépésnek minősítette a kubai másként gondolkodók letartóztatását és elítélését. A londoni székhelyű nemzetközi szervezet úgy ítéli meg, hogy ez a legsúlyosabb leszámolás az ellenzékiekkel az utóbbi négy évtized alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik