Belföld

Financial Times vállalati toplista: újra a Microsoft az élen

A brit Financial Times című gazdasági napilap vállalati toplistáján az idén megint az első helyre került a Microsoft. Az elmúlt két évben a General Electric állt az élen, és bár a Microsoft piaci részesedése 19,2 százalékkal csökkent, az amerikai számítógép programokat gyártó óriáscég újból az 500 legnagyobb vállalat listavezetője lett. A Microsoft és a GE 1996 óta osztozkodik az első helyezésen.

2003-ban az első öt konszern között található az Exxon Mobil, a Wal-Mart és a Pfizer, az első húsz legnagyobb cég közé pedig első ízben került a Proster&Gamble, a Novartis és a Bank of America. a Ba-Ca anyavállalata, a HVB kiesett a legfrissebb ranglista élmezőnyéből. A GE piaci értéke egy éven belül több mint 100 milliárd dollárral csökkent, részben pénzügyi részlegének, a GE Capitalnak túlságosan magas konszernbeli súlya miatt.

Az FT 500-as listán lévő cégek összesített piaci értéke az idén alaposan csökkent: a részvények esése miatt a cégek együttesen 12,580 milliárd dollárt értek, 22,6 százalékkal kevesebbet mint az egy évvel ezelőtti 16,250 milliárd dollár.

A “dot-com” és a távközlési szektort érintő válság tovább érezteti hatását, hiszen a 2002-es listán még szereplő távközlési és elektronikai cégek közül 19 kiesett 2003-ra, köztük a Worldcom, vagy a Lucent. A kanadai Nortel viszont folytatja sikeres szereplését: 2001-ben is listás volt, akkor a 30. volt, jeneleg a 457-ik.

Összességében az IT-berendezésgyártó cégek értéke 634 milliárd dollárt tesz ki, ami fele a tavalyi piaci értéküknek, és egy negyede a 2001 évi tőkeértéknek. Ugyanakkor egyes dot-com cégek meglepetésszerűen az év “leggyorsabban javuló” cégei közé kerültek, a Yahoo a 416.-ról a 232. helyre került, az Ebay a 281.-ről a 113.-ra ugrott elő.

A befektetőket főként a pénzügyi szektor állapota tölti el aggodalommal, tekintettel a három éve nyomott pénzpiacra. A Münchener Rück emiatt kénytelen volt tetemes leírásokat eszközölni. A német pénzintézet az FT-lista 91. helyéről a 304.-re esett vissza.

A HypoVereinsbank már az idén nem szerepel az 500-as listán. A legnagyobb német vállaltok közül a Deutsche Telekom az 56., a Siemens a 77. a DaimlerChrysler a 98., az Eon a 102. és a Deutsche Bank a 116. Az FT Global 500-as listában tultengenek az amerikai vállalatok.

A világ legnagyobb 500 cégének fele amerikai, majd – a cégek száma szerint – Japán következik, a piaci érték szerint viszont a második helyre Anglia került. A német vállalatok mindkét szempont szerint a hatodik helyen állnak. Erőteljesebben képviseltették magukat az idei listán a kanadai és az orosz vállalkozások, amiben az iraki háború olajár emelő hatása nyilvánul meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik