Belföld

Oroszország aggódik Irán atomenergia programmja miatt

Oroszország felszólította Iránt: adjon garanciákat arra, hogy atomenergia-programja polgári célokat szolgál, s nem csak álca nukleáris fegyverek kifejlesztéséhez.

Georgij Mamedov külügyminiszter-helyettes kedden aggodalmát fejezte ki Irán moszkvai nagykövetének, Golamreza Safeinek, “az iráni atomprogram kapcsán felmerült súlyos és megoldatlan kérdések” miatt.

Az orosz külügyi tárca közlése szerint Mamedov fontosnak nevezte, hogy Irán mielőbb kössön kiegészítő megállapodást a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), s vesse alá szorosabb ellenőrzésnek minden nukleáris berendezését, így garantálva, hogy azokat nem nukleáris fegyverek kifejlesztésére használja. Fontosnak mondta az orosz politikus annak biztosítását is, hogy a NAÜ júniusban minden ízében megvitathassa Irán atomenergia-programját.

Az iráni nagykövet az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint “biztosította az orosz felet arról, hogy Irán szilárdan elkötelezte magát az atomsorompó-szerződés betartása mellett, s arról tájékoztatott, hogy az ellenőrzés terén gyorsan fejlődik együttműködése a NAÜ-vel”. Ugyanakkor határozottan visszautasította Washingtonnak azt a vádját, miszerint Teherán kapcsolatokat ápol nemzetközi terrorista csoportokkal.

Moszkva alig egy héttel Vlagyimir Putyin orosz és George Bush amerikai elnök szentpétervári találkozója előtt helyezkedett keményebb álláspontra az iráni atomprogram ügyében – állapítja meg Mamedov nyilatkozata kapcsán az AP amerikai hírügynökség.

Moszkva és Washington viszonyában egy ideje az egyik fő feszültségforrás az az amerikai állítás, hogy Irán nukleáris fegyverre próbál szert tenni. Az Egyesült Államok korábban annak kinyilvánítását is kérte az ENSZ ügynökségétől, hogy Irán megsértette az atomsorompó-szerződést, amikor titokban urándúsító berendezés építéséhez kezdett hozzá a dél-iráni Natanzban.

Oroszország 1995-ben megállapodást kötött arról, hogy megépíti Irán első atomreaktorát a dél-iráni Busehr város mellett, s azóta újra és újra vállrándítással intézte el azt az amerikai aggodalmat, hogy együttműködésével hozzásegítheti Teheránt egy atombomba létrehozásához. Alekszandr Rumjancev orosz atomenergia-ügyi miniszter még hétfőn is úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok és Irán viszonyának alakulása nem befolyásolja az első iráni atomerőmű felépítését célzó orosz-iráni együttműködést.

Úgy tűnik azonban, hogy amint Washington egyre élesebben támadja Iránt, Moszkva is kezdi átérezni Washington aggodalmait. Vezető amerikai politikusok várhatóan kedden vitatják meg egy keményebb stratégia kialakítását Iránnal szemben. Az orosz vezetés pedig láthatóan kedvező körülményeket igyekszik biztosítani a vasárnapra tervezett szentpétervári csúcstalálkozóhoz – írja az AP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik