Belföld

Az S&P felminősítette Bulgáriát

Az amerikai S&P hitelminősítő csütörtökön "BB plusz"-ra javította Bulgária szuverén devizaadósságának osztályzatát az eddig "BB"-ről, a hazai valutában lévő hosszú lejáratú adósság besorolását pedig "BBB mínusz/A-3"-ra emelte az eddig "BBplusz/B"-ről. A rövid lejáratú devizaadósságok eddigi "B" osztályzatát megerősítette a minősítő cég. Az osztályzatok kilátása stabil.

A felértékelést – amely a befektetőknek ajánlott és a spekulatív fokozat zsilipövezetének számító “BBB” fokozatok közvetlen közelébe sorolta a hosszú távú bolgár devizaadósságot – a bolgár adósság tartós csökkenésével, a kormány költségvetési politikájának megbízhatóságával, a termelékenység, a versenyképesség, az export a beruházások növekedésével, a GDP-növekedés gyorsulásával indokolták a S&P-nél. A nagyobb osztályzatjavítást akadályozó tényezők közé sorolták a privatizáció bizonytalanságait, az energiaszektor hatékonytalanságát, a tulajdont és a szerződéseket szabályozó joganyag hiányosságait. 


A besorolás további javítása a Bulgartabac és a BTC távközlési vállalat privatizálásától függ – kommentálta a Standard and Poor’s osztályzatjavítását csütörtökön Krasszimir Katev bolgár
pénzügyminiszter-helyettes. Az amerikai-brit Advent pénzügyi befektető csoport a múlt héten közölte: fellebbez a bolgár BTC távközlési céggel kapcsolatos privatizációs döntés ellen. 


A bolgár privatizációs ügynökség felügyelőbizottsága nem járult hozzá, hogy aláírják a pályázat győztesével, az amerikai Viva Ventures holdinggal az adásvételi szerződést a bolgár telefontársaság, a BTC 65 százalékára. A Viva Ventures, amely az Advent International bécsi székhelyű leánycége, 260 millió eurós vételi ajánlatot tett, továbbá ígéretet arra, hogy a következő öt évben további 700 millió eurót fektet a cégbe. 


A felügyelőbizottság egyhangú döntéssel utasította a privatizációs szervezet igazgatótanácsát: tekintse át a lehetőségét annak, hogy a második helyen jelölt török Koc Holding és a Turk Telecom konzorciumával folytassák a tárgyalásokat. A második helyen végzett törökök 235 millió eurós vételi ajánlattal álltak elő, de kevesebb dolgozót akarnak elküldeni. Az Advent azt tervezte, hogy négy év alatt a BTC állományát a jelenlegi 24 800-ról 18 300-ra csökkenti, míg a török konzorcium javaslata az volt, hogy a foglalkoztatottak számát három év alatt 20 530-ra mérsékli. 


A Nemzetközi Valutaalap (IMF) is sürgeti Bulgáriát, hogy a hosszan elhúzódó privatizáció befejezésével biztosítsa arról a külföldi befektetőket: képes eleget tenni ígéreteinek. A bolgár kormány március óta halogatja a BTC távközlési vállalat és a Bulgartabak dohányipari monopólium eladását is. Kételyek merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy vajon Szófia képes-e a gazdaságszerkezeti változások véghezvitelére. A reformok létfontosságúak az ország hitelképességi megítélésének javítása, illetve a hitelfelvételek szempontjából – mutatott rá az IMF. 


A Standard and Poor’s felminősítésére az irányadó bolgár kötvény, a 2015-ben lejáró 1,3 milliárd dolláros, 8,25 százalékos kamatú kötvény 3,56 százalékponttal drágult Londonban, kereskedők szerint ez igen gyors drágulásnak számít a mostani lanyha piacon. A JP Morgan feltörekvő piaci kötvényindexében a bolgár átlaghozam mutatója 0,18 százalékponttal 2,25 százalékpontra csökkent az irányadó amerikai kormánykötvény fölött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik