Belföld

Milyen orvosi ellátásra számíthatunk külföldön a csatlakozás után?

Egyelőre csak sürgősségi esetekben kaphatunk ingyenes orvosi ellátást az EU-csatlakozást követően is, így aki teljes körű szolgáltatást szeretne, annak feltehetően még hosszú évekig utazási biztosítást kell kötnie.

Ugyanazt az ellátási rendszert vehetik majd igénybe mind a tíz EU-ország állampolgárai 2004. május elsejét követően, mint amilyen már ma is müködik a Németország és Ausztria között.

A külföldre utazó turistának a megyei egészségbiztosítási pénztártól úgynevezett E111-es nyomtatványt kell beszerezniük – ehhez személyesen vagy néhány napos átfutási idővel postán is hozzájuthatnak. A dokumentummal igazolják a továbbiakban, hogy élvezik a magyar társadalombiztosítási rendszer biztosítását.

Külföldre érkezve a kitöltött nyomtatvánnyal fel kell keresnie a helyi társadalombiztosítási képviseletet. Az E111-es elszámolási lapra lapra sürgősségi ellátás esetén az orvos rávezeti a kezelések költségeit. Az ellátás kizárólag sürgősségi esetekre vonatkozik, minden további kezelést, extra szolgáltatást, vagy ellátást a betegnek saját zsebből kell fizetnie.

Ha valaki elfelejti kiváltani az E111-es nyomtatványt kiutazása előtt, a sürgősségi ellátást helyben, készpénzzel vagy átutalással ki kell fizetni. Ebben az esetben az ellátásról szóló számlával itthon utólag kell elszámolnia a társadalombiztosítási pénztárral. Az utólagos elszámolás kedvezőtlenebb, mivel csak azt az összeget téríti majd meg ilyenkor a tb, amibe a kezelés itthon került volna. A különbség pedig jelentős lehet.

Az ingyenes sürgősségi ellátást csak állami tulajdonú gyógyintézmények nyújtanak, magánklinikákra nem. Ha valaki több országot érintő körutazáson vesz részt, abban az esetben hol kell leadnia E111-es nyomtatványát, az OEP szakemberei még nem tudják a választ. Feltételezik, hogy az utazó az EU-ország társadalombiztosítási képviseleténél olyan egységes elszámolási nyomtatványt kap, amelyet mindegyik tagországban elfogadnak. Megoszlanak a vélemények arról, hogy mi lesz az EU-országok némelyikében szokásos, a kezelés költségének 10-20 százalékát is kitevő önrésszel. Mindenesetre ma még nincs egyértelmű tb- állásfoglalás arról, hogy ha az illető EU-ország társadalombiztosítási ellátása önrészt is tartalmaz, hogyan téríti azt meg – ha megtéríti – a hazai társadalombiztosítás.

Az E111-es nyomtatvánnyal történő sürgősségi ellátás korábbi államközi megállapodásoknak köszönhetően ma két EU-tagországban, Németországban és Ausztriában vehető igénybe, továbbá egyelőre a volt szocialista országokkal kapcsolatban is érvényben van hasonló megállapodás.

Az üzleti biztosítók szakemberei úgy látják, az általános biztosítási szokások még hosszú évekig nem változnak alapvetően. Jelenleg ugyanis ha külföldre utazunk, ajánlatos utasbiztosítást kötnünk, olyat, amely napi néhány száz forint ellenében 10-20 millió forint összegű betegség és balesetbiztosítást tartalmaz, mellette poggyász-, és kiegészítő elemként jogsegély-biztosítást, a hozzátartozók kiutazását, a telefonköltségeket stb. térítő kiegészítő elemeket. A biztosítók többségénél assistance szolgáltatások igénybevételére is szerződni lehet. Például a szolgáltató szerződtetett orvoshoz viszi a rászorulót. Ami némi garanciát nyújthat az ellátás színvonalára, magyar tolmácsot is biztosít, így a beteg saját anyanyelvén konzultálhat orvosával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik