Belföld

Két katonai támaszpontot is létesítene az amerikai kormány Szerbiában

Minden cáfolat ellenére javában folynak a tárgyalások Belgrád és Washington között két amerikai katonai támaszpont létesítéséről Szerbia területén - állítja egy ismert amerikai biztonságpolitikai szakértő.

A belgrádi sajtó már több alkalommal – javarészt az iraki válság kapcsán – felröppentette a hírt, hogy az Egyesült Államok katonai bázisokat akar létesíteni Szerbiában. Belgrádban mindig határozottan cáfolták, hogy Washington hasonló kéréssel állt volna elő.

Gregory Copley, a Defence and Foreign Affairs tekintélyes amerikai biztonságpolitikai szaklap főszerkesztője közölte a csütörtöki belgrádi Vecernje Novosti című napilappal, hogy minden cáfolat ellenére javában folynak a háttértárgyalások a két katonai támaszpontról: az egyik a koszovói határhoz közel, a másik a Duna mentén létesülne. A szakértő szerint Colin Powell amerikai külügyminiszter néhány héttel ezelőtti belgrádi látogatására korántsem csak Zoran Djindjic miniszterelnök meggyilkolása miatt került sor, hanem a “kapcsolatépítést” is szolgálta.

Copley az Egyesült Államok geopolitikai érdekeivel magyarázza a washingtoni szándékot. Szerinte a Balkán lassan biztonságos hellyé változik, a térség ismét az amerikai érdeklődés középpontjába kerül, s a legnagyobb figyelem Belgrádra irányul. Washingtonban már most kezdenek úgy gondolkodni, hogy Koszovónak mégis Szerbia részének kell maradnia, és a térségbeli stabilitás érdekében nem tűrik el a tartomány különválását.

A tartós amerikai jelenlét kiépítéséhez 20-40 ezer katona állomásoztatására és családtagjaik elszállásolására van szükség, amihez több támaszpont szükségeltetik. A két szerbiai bázis mellett bulgáriai és romániai támaszpontok jöhetnek szóba, s valószínűleg Tirana is megkísérli kieszközölni az amerikai jelenlétet, ráadásul logikus is lenne egy adria-parti támaszpont létesítése is. Horvátország viszont inkább Németországhoz húz, s – talán Berlin nyomására – Zágráb világosan értésre adta, hogy nem akar amerikai támaszpontot az ország területén.

Nem békefenntartó célokat szolgáló bázisokról, hanem hagyományos katonai támaszpontokról van szó – hangsúlyozza a szaklap főszerkesztője, aki szerint az amerikai jelenlétből számottevő gazdasági haszna származna Szerbia-Montenegrónak, mivel az amerikai befektetők is felfigyelnének az országra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik