Belföld

Az OTP-é a bolgár DSK Bank – siker keleten

Az OTP Bank veheti meg a bolgár DSK Bankot. Több halasztás után a bolgár bankprivatizációs szervezet igazgatósága keddi ülésén döntött a vevő kijelöléséről.

A második legnagyobb, a lakossági piacon első bolgár bankra az OTP Bank és az osztrák Erste pályázott, s most a magyar bank győzött. Az OTP 311 millió, az Erste 293 millió eurót ajánlott, a bolgár Bankkonszolidációs Társaság (BKK) illetékesei azonban az árajánlatok bejelentését követően többször is emlékeztettek arra, hogy ezen kívül más szempontokat is figyelembe vettek, jóllehet kezdetben az ár elsődlegességét hangsúlyozták.


 Wolf nyilatkozata

Wolf László, az OTP Bank akvizícióért felelős vezérigazgató-helyettese a bolgár bank felvásárlásával kapcsolatban – a FigyelőNethez is eljuttatott nyilatkozatában – közölte: “Az OTP Bank menedzsmentje örömmel és megelégedéssel fogadta a bolgár kormány döntését. Korrekt döntés született, amely megerősíti, hogy a legnagyobb bolgár lakossági bank, a DSK privatizációja során a BKK felkészült és transzparens tárgyalópartner volt, egyben jelzi azt is, hogy Bulgária olyan EU- tagjelölt ország, amely elkötelezett gazdaságának a nemzetközi normák szerinti fejlesztésében. A DSK privatizációs folyamata reményeink szerint a részvény-adásvételi szerződés mihamarabbi aláírásával, illetve az úgynevezett zárással rövid időn belül befejeződik. Ezt követően az OTP Bank a DSK menedzsmentjével és munkatársaival együttműködésben kizárólag az üzleti aktivitásra és az azt támogató fejlesztésekre összpontosíthat.”


Felfüggesztették az OTP-részvények kereskedését


Az OTP részvényei jelentősen, 2,22 százalékkal drágultak a hírre. A BÉT korábban bejelentette, hogy az OTP részvények forgalmazását 16 órától felfüggesztik. A DSK megvásárlásáról szóló hír a felfüggesztés előtt látott napvilágot, ekkor az OTP részvények 2440 forinton forogtak, ez 53 forintos erősödés az előző nap záróárához viszonyítva. A felfüggesztés időpontjában az OTP árfolyama 2425 forintra esett vissza. A felfüggesztés a BÉT határozata szerint a keddi kereskedési nap fennmaradó részére vonatkozott, mivel a bank hivatalosan közölte a DSK megvásárlásáról szóló hírt, amelyet azonnal megjelentettek a hírügynökségek.

Szerződés tíz napon belül


Milen Velcsev bolgár pénzügyminiszter, a BKK igazgatóságának elnöke korábban kijelentette, hogy a bolgár privatizáció történetének legsikeresebb ügylete a DSK értékesítése, és nemcsak a magas ár, hanem a vevőjelöltek színvonala miatt is. A novinite.com bolgár internetes lap szerint tíz napon belül írják alá a privatizációs szerződést az OTP-vel. A bolgár újság emlékeztet arra, hogy a DSK privatizációja 2002. december 9-én kezdődött.


A DSK-t 1998-ban hozták létre, a bolgár Állami Takarékbank átalakításával. A DSK 100 százalékos tulajdonosi hányada volt a bolgár állam kezében, s ez volt az utolsó, nem magánkézben lévő pénzintézet az országban. A DSK-nál egyetlen nagyobb pénzintézet működik a balkáni országban: a Bulbank.


A Novinite emlékeztet arra, hogy a DSK sikeres privatizációja elemi érdeke volt a bolgár politikának. A balkáni országról alkotott nemzetközi vélemény ugyanis jelentősen romlott a Bulgartabac és a BTC távközlési cég sikertelen és vitatott magánosítási procedúrái miatt.


Óriási az OTP nyeresége

Az OTP Bank Rt. konszolidált adózás utáni eredménye 20,5 milliárd forint volt 2003 első negyedévében, 56,6 százalékkal több, mint 2002 azonos időszakában, ami jócskán meghaladja az elemzői várakozásokat – derül ki az OTP Bank Rt. magyar számviteli szabvány (HAS) szerint készült gyorsjelentéséből, amelyet kedden tett közzé. A bank nem konszolidált adózás utáni eredménye 64,9 százalékkal nőtt, 17,6 milliárd forintot ért el. A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerint az OTP-csoport 42,3 százalékkal növelte adózás utáni eredményét, amely elérte a 19,0 milliárd forintot. A bank IFRS szerinti eredménye az első negyedévben 16,2 milliárd forint volt, 53,0 százalékkal magasabb, mint 2002 azonos időszakában. Az OTP Bank Rt. magyar szabvány szerinti mérlegfőösszege 2003. március 31-én 2.533,682 milliárd forint volt, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban és 6 százalékkal több, mint 2002 december 31-én.


Nem ez az OTP első sikeres külföldi üzlete


Az OTP-nek nem ez az első sikeres külföldi akvizíciója. A magyar pénzintézet tavaly tavasszal szerzett 95 százalékos részesedést a szlovák Beruházási és Fejlesztési Bankban, az IRB-ben. A szlovák pénzintézetet ezután átalakította a magyar bank, és így tavaly augusztusban már OTB Banka Slovensko néven kezdhette meg működését az OTP első külföldi leányvállalata. Az IRB révén az OTP 53 szlovákiai bankfiókhoz jutott hozzá.


Érték azonban kudarcok is az OTP-t. Így például hiába tett le egyedüliként érvényes ajánlatot a román BCR kereskedelmi bank privatizációjakor, azt a magánosítási eljárást végül is a bukaresti illetékesek lezárták anélkül, hogy eredményt hirdettek volna.


Az OTP korábban bejelentett tervei szerint nemcsak Bulgáriában kíván terjeszkedni. Nemrégiben látott napvilágot néhány olyan – hivatalosan meg nem erősített – hír, hogy a magyar cég egy szerbiai, újvidéki bank, a Novosadanska Banka privatizációja iránt is érdeklődik.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik