Belföld

„Régi adósságát törleszti most a sors” – Medgyessy Péter beszéde Athénban

„Hölgyeim és Uraim, Tisztelt Európaiak, kedves magyar barátaim, szerte a világban! A demokrácia, a szolidaritás és a szabadság Európájának ünnepére gyűltünk ma össze.

Régi adósságát törleszti most a sors, törleszti Európa és törlesztjük magunkkal szemben mi, magyarok.

A kettészakított Európa hosszú, igazságtalan és szomorú évszázada ér most véget. Én a XXI. századot mától számolom. Európa békés újraegyesítése a berlini fal leomlásával kezdődött. A fal leomlását pedig az indította el, amikor az osztrák-magyar határon elvágtuk a vasfüggönyt és a német turisták végre újra találkozhattak mesterségesen elválasztott testvéreikkel. És az újraegyesítés itt Athénban, a demokrácia szülőhelyén egy ünnepélyes eseménnyel zárul.

Köszönetet mondok történelmünk és magánéletünk neves és névtelen hőseinek. Meghajtom fejem Szent István, Rákóczi és az 1848-as forradalom emléke és 1956 hősei előtt.

Köszönöm a békés rendszerváltást lehetővé tevő, 1989-90-es Nemzeti Kerekasztal tagjainak. De mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a Magyar Köztársaság valamennyi polgárának, akik családjukkal együtt rengeteg áldozatot hoztak az elmúlt esztendőkben. Nekik köszönhetjük, hogy ez a mai, történelmi nap megtörténhetett. Velünk, magyarokkal, európaiakkal – mindannyiunkkal.

Szeretném tolmácsolni nekik a nemzet háláját.

Elképzelem, hány magyar otthonban gondolnak ma arra: “Bárcsak anyám vagy apám ezt megérhette volna…” Emlékezzünk most rájuk is; azokra akik nem érhették meg álmaik, közös álmunk megvalósulását.

Elismerésünket fejezzük ki a tagállamok kormányainak azért a nemes elkötelezettségért, amely lehetővé tette Európa újraegyesítését.

Egy magyar költő azt írta: “szabad nép tesz csuda dolgokat”. És íme, a szabad magyarok 13 éve valóban csodálatos célt tűztek maguk elé. És teljesítették: visszatértek oda, ahová ezer év óta mindig is tartoztak.

Mi, magyarok ritkán voltunk a sors kegyeltjei. Sokszor volt osztályrészünk igazságtalanság. Az egységes Európa bátor és bölcs eszméje azonban gyógyírt jelenthet legfájóbb sebeinkre. Most a magyarság is megragadhatja esélyét a sokfelé szakított nemzet határok fölötti újraegyesítésére.

Ma már látszik, az Európai Unió – benne jóval több mint tízmillió magyarral – a világ egyik legfontosabb térsége lesz. Ehhez párbeszéd, konszenzus, egymás tiszteletén nyugvó politika kell. Ez Közép-Európa és a magyarok nélkül nem megy.

Tehetségünk, merészségünk és a történelem viharaiban szerzett edzettségünk új lendületet ad az ambiciózus, európai jövőnek.

Mi magyarok nem üres kézzel térünk haza, Európába. A világ és Európa teljesítményének: művészetének, tudományának, sőt sportjának a történetét sem lehetne megírni magyar nevek nélkül. Európa ismeri és elismeri a magyar múltat.

Évszázadok alatt gyűjtöttük össze mindazt az értéket, amelyet ma itt hivatalosan is a nagy európai örökségbe ajánlunk. És amelynek megismerésére minden európai barátunkat szeretettel hívjuk az új, korszerű, európai Magyarországra. Érezzék magukat otthon nálunk.”

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Refugees from Syria are trained at the education center of the engineer forces of the German army Bundeswehr in Ingolstadt, southern Germany, on September 1, 2016. (Photo by CHRISTOF STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.