Belföld

Egységben a kicsik az athéni csúcson

Szerdán reggel, az athéni csúcsértekezlet megkezdése előtt összegyűltek a kis tagállamok, hogy kialakítsák közös álláspontjukat a nagyobb tagállamokkal szemben.

A magyar kormányt képviselő Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter reggel, még az athéni EU-csúcs hivatalos kezdete előtt az úgynevezett hasonlóan gondolkodó országok “Benelux-reggelijén” vett részt.



Egységben a kicsik az athéni csúcson 1

Medgyessy Péter megérkezik a csúcs színhelyére

Ebbe a körbe az a 17 jelenlegi és majdani – “kisebb”, illetve közepes – tagország tartozik, amelyek hasonló nézeteket vallanak az EU intézményi-politikai reformjairól, és azt is szükségesnek tartják, hogy ezeket lehetőség szerint egyeztetett módon képviseljék. A munkareggelin nem vett részt Svédország és Dánia képviselője, a két kis ország ugyanis támogatja a nagyobb tagállamok azon elképzelését, hogy a jövőben az uniónak állandó elnöke legyen. Görögország, mint az unió soros elnökét adó ország, a semlegesség jegyében maradt távol a kisebb tagállamok rendezvényétől. A csatlakozó tíz ország közül egyedül Lengyelország nem képviseltette magát a reggelin.


A kicsik érdekei


A “hasonlóan gondolkodó országok” munkareggelijén sikerült rögzíteni azokat a legfontosabb alapelveket, amelyekben valamennyien egyetértenek. Ilyen mindenekelőtt a tagállamok közötti egyenlőség elve, amelynek az integráció minden további lépésénél és szakaszában érvényesülnie kell. Egyetértés van az úgynevezett közösségi módszer megőrzésének szükségességében, valamint abban is, hogy fenn kell tartani az uniós intézmények közötti jelenlegi egyensúlyt.


A 17 ország nem tartja viszont szükségesnek “új intézmények létrehozását”, vagyis egyrészt az állandó EU-elnökség intézményének – a nagyobb tagországok által szorgalmazott – bevezetését, másrészt az Európai Parlament és a nemzeti parlamentek képviselőiből álló kongresszus létrehozását.


A 17 ország a luxemburgi kormányfőt, Jean-Claude Junckert bízta meg azzal, hogy képviselje közös álláspontjukat az Európai Tanács értekezletén. Egyeztetni a továbbiakban is kívánnak, de elsősorban a konventben, és feltétlenül el akarják kerülni még a látszatát is annak, hogy együttműködésük a többi tagország ellen irányul.


Beszámoló az Alkotmányról


Szerda délelőtt Valéry Giscard d’Estaing, az EU intézményi és politikai reformjait előkészítő konvent elnöke számolt be az új alkotmányos szerződés tervezetének kidolgozására irányuló munka eddigi eredményeiről.

Az Európai Tanács ülése után a 25 ország vezetői délután írják alá a több mint ötezer oldalas csatlakozási szerződést, amely az EU eddigi legnagyobb szabású bővítésének pontos feltételeit rögzíti.


A csúcsértekezleten jelen van Kofi Annan ENSZ-főtitkár is, aki több négyszemközti megbeszélést akar tartani az iraki újjáépítésről – jelentette az AFP.

Athén utcáira több tízezer tüntetőt várnak. A szervezők reményei szerint az Irak elleni háborút támogató Tony Blair brit, Silvio Berlusconi olasz, és José María Aznar spanyol kormányfőt nemkívánatos személlyé fogják nyilvánítani a görög fővárosban a tüntetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik