Belföld

A görög elnökség Ciprus miatt nem látná szívesen az EU-ban Törökországot

A vonal, amely kettéválasztja Nicosiát, elválasztja Törökországot Brüsszeltől - így fogalmazott a görög miniszterelnök, Kosztasz Szimitisz. Az Európai Unió soros elnöki tisztét is ellátó Görögország kormányfője ezzel arra utalt, hogy a Ciprus fővárosát kettészelő határ - a szigetország görög és török fele között - lehetetlenné teszi Törökország EU-csatlakozását.

A görög figyelmeztetés azután hangzott el, hogy – mint ismeretes -, a török fél akadékoskodása miatt meghiúsultak a Ciprus egyesítését célzó ENSZ-erőfeszítések.

Törökország gyakorlatilag megszállva tartja a Földközi-tengeri sziget kisebbik részét, és ott egy csak általa elismert kormányzatot tart fenn. A görög miniszterelnök most kifejtette: a török cipriótáknak változtatniuk kell politikájukon. “Nincs szükségünk manőverezésre” – tette hozzá Szimitisz.

Április 16-án ezért csak a görög közösség képviselői lesznek ott Ciprus részéről az athéni EU-csatlakozási szerződés aláírásakor. Elemzők már korábban figyelmeztettek arra, hogy ha Ciprus 2004-ben csatlakozik az Unióhoz, akkor formálisan Törökország az EU területének egy részét fogja megszállás alatt tartani, ami rendkívül komoly diplomáciai következményekkel járhat. Az EU ugyanis Ciprus egészét ismeri el államként, a török zónát nem tartja szuverenitásnak.

Az ENSZ főtitkára, Kofi Annan hétfőn adott ki nyilatkozatot, amelyben erőteljesen bírálta a török ciprióták vezetőjét, Rauf Denktast. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön tárgyalja Annan jelentését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik