Belföld

Bécs – az iraki rezsim európai támaszpontja?

Bár az osztrák belügyminisztérium azt állítja, hogy az iraki diplomatákat nem kémkedés miatt utasították ki Ausztriából, egy helyi hetilap gyanút fogott, és igyekszik kibogozni a szálakat.

Mintegy 46 millió dollár iraki vagyont fagyasztottak be eddig Ausztriában az amerikai pénzügyminisztérium két héttel ezelőtti felkérése nyomán – adta hírül a Format című politikai hetilap pénteki számában.


Bécs – az iraki rezsim európai támaszpontja? 1

Az amerikai pénzügyminisztérium különleges osztálya az iraki vagyonok befagyasztására vonatkozó felkéréshez mellékelt egy listát, amelyen a gyanúsítottak között számos vállalat és magánszemély mellett az iraki állami olajtársaság, a jegybank, valamint a két legnagyobb állami hitelintézet is szerepelt. A Format szerint az osztrák hatóságok most arra várnak, hogy az amerikai fél részletezze a gyanús cégek és személyek számláival kapcsolatos adatait.

Közben a bécsi bűnügyi hatóságok olyan értesülésekre tettek szert, hogy Ausztriában élő irakiaknak havonta több ezer dolláros összegeket utal át a gyanúsítottak listáján is szereplő két állami pénzintézet, a Rafidain és a Rasid bank. Az osztrák nyomozók nem lehetségesnek tartják, hogy ezek az átutalások titkosszolgálati fizetések.


A hatodik legnagyobb adós 

Az exporthitel-biztosítással foglalkozó, állami tulajdonú Kontrollbank egyelőre nem nyilvános üzleti jelentése szerint, melyről ugyancsak a Format magazin számol be, Irak a 2002-es évben kamatok nélkül 292 millió eurós tartozást halmozott fel osztrák vállalatokkal szemben. A bank jelenlegi vezetője a lapnak elmondta, hogy a végösszeg több száz egyedi káresetből adódik, melyet a háború után kívánnak behajtani. Irak ezzel az osztrákok hatodik legnagyobb adósa. 

Három diplomata bukott a kémmel

A Format szerint Irak bécsi nagykövetsége a rezsim mindenféle európai akcióinak központja. Erre bizonyítékként a lap egyebek között azt hozta fel, hogy egy kémkedés miatt március 20-án életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt amerikai tisztnél őrizetbe vételekor a bécsi iraki nagykövetség három munkatársának a nevét találták meg. Ennek nyomán amerikai felkérésre az osztrák hatóságok alaposabban szemügyre vették a követséget, és a három diplomatát felkértek, hogy 24 órán belül hagyja el Ausztriát.

Rudolf Gollia, a belügyminisztérium szóvivője erről hivatalosan azt mondta: felkérték Irakot, hogy a nagykövetség létszámát a nemzetközileg szokásos szintre csökkentse. Ennek nincs köze a kémkedés gyanújához, állítja a szóvivő. A Format szerint azonban fura, hogy a távozásra felkérteket alig három héttel korábban akkreditálta az osztrák külügyminisztérium.

Lyuk a hálón 

A Formatban egy osztrák üzletember magyarázattal szolgált a rejtélyre, amely évek óta foglalkoztatja a világot: hogyan jut a Szaddám-klán pénzhez, miközben az ENSZ látszólag átfogóan ellenőrzi az “olajat élelmiszerért” programot: minden üzletet az illetékes iraki minisztériummal kell megkötni, s az előszerződés alapján kell kérni az ENSZ szankciós bizottságának engedélyét, a pénzügyi részt pedig az ENSZ által kijelölt bank útján kell bonyolítani. Ám előszerződéshez csak úgy lehet jutni, magyarázta a lap informátora, ha az üzletember nyilatkozatban kötelezettséget vállal, hogy a megrendelés ellenértékének 10 százalékát átutalja egy bankszámlára. Aki ezt nem vállalja, az nem kap előszerződést. 

A bécsi nagykövetség mint európai központ

A bécsi Irak legnagyobb nagykövetsége Európában. Állítólag onnan építik kapcsolataikat Szaddám Huszein elnök rezidensei. A követségi palotával szemben lévő Intercontinental szállóból nyugati titkosszolgálatok emberei figyelnek mindenkit, aki belép a követségre, vagy távozik onnan.

A Format a belügyminisztérium legutóbbi államvédelmi jelentését is idézte. Eszerint: “a külföldön is offenzívan tevékenykedő (iraki) titkosszolgálatok feladatai közé tartozik Irak támogatása a fegyverkezés területén való beszerzésekben, valamint az információszerzés a legkülönfélébb területekről, különösen az iraki másként gondolkodókról”.

Féltestvérek, bizalmasok, külügyminiszterek

Az iraki rezsimnek szövevényes üzleti kapcsolatai vannak Ausztriában: Barzan Ibrahim al-Takriti, Szaddám féltestvére a legutóbbi időkig Irak svájci ENSZ-nagyköveteként kezelte azt az összesen mintegy 15 milliárd dollárt, amely állítólag az éves olajbevételek öt százalékának elsikkasztásából származott. Ebből nagyobb összegeket fektetett egyebek között a Daimler-Chrysler részvényeibe egy panamai és egy genfi székhelyű cég útján. Mindkettő ügyvezetője Alván Aláeddín Huszein, Szaddám bizalmasa, aki már 1980-ban céget alapított Bécsben. Az osztrák nyomozók szerint ilyen cégek egész hálózata működhet Ausztriában. 

A halabdzsai mészárlás 

Szaddám Huszein rezsimje 1988-ban az Irak északi részén élő kurdok ellen vetette be vegyi fegyvereit. Mustárgázt, szarin és tabun gázokat tartalmazó bombák hullottak a kurdok lakta Halabdzsa városra. A támadás következtében a becslések szerint 3-5 ezer ember vesztette életét, sokan tartós egészségkárosodást szenvedtek. 

Irak “osztrák kapcsolatai” között említést érdemel, hogy Klagenfurtban nyomoznak egy vámbűncselekmény ügyében, amelynek lényege, hogy a legmagasabb műszaki színvonalú Siemens-berendezések jutottak Dubain, Oroszországon és részben egyenesen Ausztrián át Irakba. Nem kizárható, hogy ott a hadsereghez kerültek.

Köztudott az is, hogy a forradalmi kormányzó tanács alelnöke, Izzat Ibrahim – akinek a számlájára írják a Halabdzsa kurd falu elleni mérgesgáztámadást – többször kezeltette magát Bécsben. Gyakran jár Ausztriába Tárik Aziz alelnök, unokaöccse az alsó-ausztriai Fischamendben fogorvos. 

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

young attractive and relaxed internet addict man networking concentrated late at night on bed with laptop computer in social media addiction or workaholic businessman concept
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.