Belföld

Már csak az Európai Parlamentnek kell jóváhagynia a csatlakozást

admin
admin

2003. 03. 19. 17:45

Az Európai Parlament (EP) külügyi bizottsága szerdán óriási többséggel megszavazta elnökének a csatlakozási tárgyalások befejezéséről előterjesztett jelentését, és ezzel szabad utat nyitott a csatlakozási szerződés parlamenti elfogadása előtt.

A testület 55 szavazattal, két ellenszavazattal, egy tartózkodás mellett biztosította támogatásáról Elmar Brok jelentését. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a jövő évi csatlakozásokról a parlament teljes ülésén április 9-én esedékes szavazást is a menetrendnek megfelelően tartják meg, és az is hasonlóan pozitív eredményt hoz.

“Ha a parlament április 9-én követi a bizottság példáját, akkor semmi nem állhat az útjában annak, hogy egy héttel később, április 16-án az athéni Akropolisz alatt aláírják a csatlakozási szerződést” – mondta Brok a szavazás után.

A Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia 2004. május 1-jén esedékes csatlakozásáról szóló szerződést az EP-nek is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy a tizenötök és a tíz csatlakozó ország vezetői aláírhassák, és megkezdődhessen a ratifikációs folyamat.

A napokban kétségessé vált e menetrend tarthatósága, mert nézeteltérés támadt a parlament és az EU legfőbb döntéshozó szerve, a miniszteri tanács között a csatlakozási szerződésnek az uniós költségvetéssel foglalkozó egyik melléklete körül. A parlament azt tette szóvá, hogy a csatlakozási tárgyalásokat lezáró decemberi koppenhágai csúcson erről született megállapodásokat a vele folytatott előzetes konzultációk nélkül építették bele a szerződésbe. Kifogásolta továbbá, hogy a melléklet pontosan megjelöli az újonnan csatlakozó országokra jutó költségvetési kiadások plafonszintjét, ami álláspontja szerint hátrányos megkülönböztetést jelent rájuk nézve.

A bizottsági szavazás után Brok reményét fejezte ki, hogy a plenáris szavazásig hátralévő időben a tanács és a parlament között zajló folyamatos konzultációkon sikerül rendezni a nézeteltéréseket. Mint mondta, technikailag ennek több lehetséges módja is elképzelhető, például megállapodhatnak arról, hogy a kifogásolt számokat irányadó jellegűnek minősítik.

A most megszavazott határozatban szereplő egyik kulcsfontosságú kompromisszum a Benes-dekrétumok sokat vitatott ügyét érinti. Az EP-ben sokan úgy vélték, Csehország csatlakozása szempontjából problematikus lehet, hogy kormánya nem hajlandó hatályon kívül helyezni a forma szerint mindmáig érvényben lévő dekrétumokat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.