Belföld

Az ellenmondó információk bizonytalanítják az EU-csatlakozásról szavazókat

Magyarország EU tagságának támogatottsága 2002 ősze és 2003 tele között majdnem 15%-kal mérséklődött, s ez a csökkenés ugyan inkább a bizonytalankodók arányát növelte, mégis jelentős mértékben emelkedett az ellenzők tábora - olvasható a TNS Hungary felmérésében.

A TNS Hungary adatai szerint figyelemre méltó az ellenzők csoportjának növekedése, amely több éves kutatási trend alapján soha sem haladta meg jelentősen a 10%-ot, most mégis hirtelen 18%-ra emelkedett. A felmérések eredményei alapján tehát az mondható el, hogy bár még mindig jelentősen többen vannak a tagság támogatói, mint az ellenzői, de olyan irányú kedvezőtlen folyamatok játszódtak le, amelyek folytatódása esetén valóban kérdésessé válhat a szavazás végeredménye.


Vajon milyen irányban változik tovább a trend? Az adatok alapján eredményesnek tűnik az Európai Uniós tagságunkkal kapcsolatos kommunikáció, hiszen jól látható az a lassan emelkedő trend, amely 2003 februárjában az EU tagságot támogatók csoportjában bontakozott ki. Nagy valószínűséggel feltételezhetjük, hogy a növekvő tendencia folytatódik, és bár lehet, hogy az áprilisi népszavazásra nem fogja újra elérni a korábban mért kiemelkedő értékeket, de hazánk EU tagságának társadalmi többségi támogatottsága nem lehet kérdéses.

Vajon az egymásnak ellentmondó véleményeken, nyilatkozatokon túl milyen okai lehettek a csökkenőtámogatottságnak? A felmérés azt mutatja, hogy leginkább az utazási és tanulási lehetőségek terén várnak előrelépést hazánk Európai Unióba való bekerülésével, de emelkedő pozitív elvárások figyelhetők meg a saját szűkebb pátriában és a munkaerőpiaci lehetőségek terén is. A magyarok egyre inkább úgy érzik, nem fognak eltűnni a nagy európai olvasztótégelyben, hanem még büszkébben lesznek saját hazájukra. A legnagyobb aggodalommal várt életszínvonal változását is egyre kedvezőbben ítélik meg és a fogyasztói javak árszintjének emelkedésétől való félelem sem erősödött.


A kutatás alapján úgy tűnik tehát, hogy Magyarország Európai Uniós tagságának visszafogottabb támogatottsága hátterében elsősorban nem a növekvő félelmek, hanem inkább az egymásnak ellentmondó információk és nyilatkozatok állhatnak, ezért a most e kérdésben tapasztalható növekvő politikai konszenzus és az erősödő hatékony kommunikáció valószínűleg elengendő biztosítékot nyújtanak majd arra, hogy hazánk EU tagsága ne legyen kérdés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik