Belföld

Az ellenmondó információk bizonytalanítják az EU-csatlakozásról szavazókat

admin

2003. 03. 14. 17:33

Magyarország EU tagságának támogatottsága 2002 ősze és 2003 tele között majdnem 15%-kal mérséklődött, s ez a csökkenés ugyan inkább a bizonytalankodók arányát növelte, mégis jelentős mértékben emelkedett az ellenzők tábora - olvasható a TNS Hungary felmérésében.

A TNS Hungary adatai szerint figyelemre méltó az ellenzők csoportjának növekedése, amely több éves kutatási trend alapján soha sem haladta meg jelentősen a 10%-ot, most mégis hirtelen 18%-ra emelkedett. A felmérések eredményei alapján tehát az mondható el, hogy bár még mindig jelentősen többen vannak a tagság támogatói, mint az ellenzői, de olyan irányú kedvezőtlen folyamatok játszódtak le, amelyek folytatódása esetén valóban kérdésessé válhat a szavazás végeredménye.


Vajon milyen irányban változik tovább a trend? Az adatok alapján eredményesnek tűnik az Európai Uniós tagságunkkal kapcsolatos kommunikáció, hiszen jól látható az a lassan emelkedő trend, amely 2003 februárjában az EU tagságot támogatók csoportjában bontakozott ki. Nagy valószínűséggel feltételezhetjük, hogy a növekvő tendencia folytatódik, és bár lehet, hogy az áprilisi népszavazásra nem fogja újra elérni a korábban mért kiemelkedő értékeket, de hazánk EU tagságának társadalmi többségi támogatottsága nem lehet kérdéses.

Vajon az egymásnak ellentmondó véleményeken, nyilatkozatokon túl milyen okai lehettek a csökkenőtámogatottságnak? A felmérés azt mutatja, hogy leginkább az utazási és tanulási lehetőségek terén várnak előrelépést hazánk Európai Unióba való bekerülésével, de emelkedő pozitív elvárások figyelhetők meg a saját szűkebb pátriában és a munkaerőpiaci lehetőségek terén is. A magyarok egyre inkább úgy érzik, nem fognak eltűnni a nagy európai olvasztótégelyben, hanem még büszkébben lesznek saját hazájukra. A legnagyobb aggodalommal várt életszínvonal változását is egyre kedvezőbben ítélik meg és a fogyasztói javak árszintjének emelkedésétől való félelem sem erősödött.


A kutatás alapján úgy tűnik tehát, hogy Magyarország Európai Uniós tagságának visszafogottabb támogatottsága hátterében elsősorban nem a növekvő félelmek, hanem inkább az egymásnak ellentmondó információk és nyilatkozatok állhatnak, ezért a most e kérdésben tapasztalható növekvő politikai konszenzus és az erősödő hatékony kommunikáció valószínűleg elengendő biztosítékot nyújtanak majd arra, hogy hazánk EU tagsága ne legyen kérdés.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.