Belföld

A britek “hazatelepítenék” az EU támogatási alapjait

Gordon Brown brit pénzügyminiszter azt szeretné, ha nem az EU, hanem minden ország saját maga oszthatná el a legszegényebb régióknak adható, saját befizetéséből származó támogatási keretet. A regionális és strukturális fejlesztésekre adott pénzek "hazatelepítéséről" szóló tervezet vélhetően az Európai Bizottság ellenállásába ütközik.

Nagy-Britannia évente 3,6 milliárd euróval gazdagítja az Európai Unió költségvetését, és 2 milliárd euró értékű támogatást kap vissza. Gordon Brown elképzelései szerint a regionális támogatásokkal kapcsolatos politikai döntéseket “vissza kell vinni” Nagy-Britanniába. Vagyis, ahelyett, hogy a közös kasszába fizetnék be a pénzt, majd egy EU-s döntés alapján kapnának egyes brit régiók támogatást, a keretet sorsáról a brit kormány döntene. Nagy-Britannia ugyanakkor továbbra is hozzájárulna a “közös kasszához”, hiszen tisztában van azzal, hogy a 2004-ben csatlakozó államoknak megfelelő támogatási alapot kell biztosítani.

Spanyol, portugál, görög ellenállás

Brown szerint téves az az európai konventben sokszor hangoztatott elképzelés, miszerint a kibővített Európa csak egy még inkább központosított rendszerben működik jól.

A brit javaslatokat az Európai Bizottság várhatóan ellenállással fogadja. Ugyancsak támadni fogja az indítványt Spanyolország, Portugália és Görögország, ők hárman profitálnak ugyanis a legtöbet az EU regionális támogatási programjának jelenlegi rendszeréből. (Jelentős összegről van szó, hiszen számítások szerint – ha a jelenlegi támogatási rendszer fennmarad, – 2006-ig az EU regionális támogatási alapja megduplázódik, 60 milliárd euróra nő.)
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik