Belföld

Negyed százalékot vágott az EKB

Az Európai Központi Bank tanácsa csütörtöki ülésén az eurózóna gazdasági helyzetének értékelése után 0,25 százalékkal 2,5 százalékra csökkentette irányadó kamatát. A döntés némi csalódást keltett, mert a szakértők többsége ennél nagyobb mértékű, 0,5 százalékpontos csökkentést várt a gazdaság fellendítése érdekében.

Az európai gazdaság kulcsszektora, a szolgáltatások szektora visszaesőben van, stagnál a feldolgozóipar, az euró árfolyama az 1,1 dollár körül mozog és ezzel a német kivitel fékeződésének rémét éleszti fel. Az olajárak a hordónkénti 40 dollár felé közelítenek és ezzel korlátozzák a lakossági vásárlásokat. Növekvőben van a német munkanélküliség, amely a csütörtökön közzétett adatok szerint öt éve legmagasabb. Franciaországban romlik a fogyasztók gazdaságba vetett bizalma. Ezek a héten közzétett adatok aláásták azok érveit, akik arra számítottak, hogy az Európai Központi Bank még tovább halogatja a döntését.

Az “olcsóbb pénz” politikája felé tett lépés fordulatot jelent, hiszen Win Duisenberg, az EKB elnöke még négy héttel ezelőtt azzal érvelt, hogy egy kamatcsökkentés hatását a háborús fenyegetés elemészti, az nem fog hatni a gazdasági teljesítményre. Azóta azonban a háborús fenyegetés még erőteljesebbé vált, a gazdasági adatok pedig még kedvezőtlenebb helyzetről tanúskodnak. A szakemberek tehát azzal érveltek, hogy Duisenbergnek már “nincsen szüksége a bizonytalanság fügefalevelére”. A mostani kamatcsökkentéssel is maradt még mozgástere az európai banknak, így ha arra szükség lesz, az év hátralévő részében további mérséklést hajthat végre.

A mostani 2,75 százalékról történt 0,25 százalékpontos mérséklés azt jelenti, hogy az eurózóna irányadó kamatlába 1,25 százalékponttal az amerikai felett van még mindig, pedig az amerikai gazdaság teljesítménye kedvezőbb a stagnáló európainál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik