Belföld

Az EU egyelőre nem tiltotta le a szerb cukorgyárak re-exportját

Az Európa Bizottság egyelőre nem függesztette fel a Szerbiából és Montenegróból érkező cukorszállítmányokat, de figyelemmel kíséri a balkáni kivitelt, mert egy vajdasági cukorgyárral szemben felmerült a re-export vádja.

A korábbi jelzésekkel szemben az Európa Bizottság nem hozott döntést a Szerbiából és Montenegróból érkező cukorszállítmányok felfüggesztéséről. Emma Adwin, a bizottság sajtószóvivője elmondta, az EU egyelőre figyelemmel kiséri a cukorkivitelt a nyugat-balkáni országokban, a megállapodás megsértőit érintő intézkedéseket viszont később hozzák meg.


A cukor az egyetlen szabad termék 


Jelenleg a cukor az egyetlen termék, amely szabadon kiszállítható Szerbiából és Montenegróból az EU országaiba. Annak köszönhetően, hogy az EU 2000-ben megállapodott a jugoszláv utódállamokkal, hogy egyfajta segélyként, a helyi mezőgazdasági termékfelesleget elhelyezhetik az uniós piacon. Ezzel visszaélve déli szomszédaink tavaly már mintegy 150 ezer tonna cukrot exportáltak a közösségbe, amelynek egy részét maguk is importálták. Szerbia egyébként a saját répacukor mellett importált nádcukrot is kedvezményesen továbbít a közösségbe.


Zsákszámra csomagolják át az importált cukrot 


A minap Miroljub Labusz, Szerbia és Montenegró szövetségi kormányfőhelyettese úgy nyilatkozott: komoly jelek utalnak arra, hogy egy vajdasági cukorgyár, amelyet nem kívánt megnevezni, megszegte az EU-val kötött cukorkiviteli megállapodást. Ez a cukorgyár – Labusz szavai szerint – zsákszámra vásárolta a cukrot az Európai Unió országaitól, majd átcsomagolta és magasabb áron, saját termékként feltüntetve, kiszállította az uniós országokba.

Az EU-cukorpiacán már most is nagy a bőség. A hazai Cukoripari Egyesülés előrejelzése szerint az EU termelése a 2002/2003 idényben tovább bővül, s eléri a 18,4 millió tonnát, azaz 2,4 millióval több lesz, mint az előző idényben. 




 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik