Belföld

Kedvezően fogadták Brüsszelben a státustörvény módosítását

Brüsszelben kedvezően fogadják a státustörvény módosításának legújabb normaszövegét, amely végleges formát nyert - írja a Népszabadság. A dokumentum figyelembe veszi a nemzetközi kifogásokat, de nem szűkíti a magyar kisebbségnek biztosított kedvezményeket. A módosítás áthidaló megoldást javasol a magyar EU-tagság utáni időszakra.

Az Országgyűlés pártjai megkapták, a határon túli magyar szervezetekhez pedig a héten eljuttatták a státustörvény legújabb módosított változatának normaszövegét. A dokumentum figyelembe veszi az EU és a szomszédok észrevételeit, de nem szűkíti a kedvezményeket. Bizonyos esetekben – mint az oktatási támogatás – változik a támogatások feltételrendszere.

Bársony András külügyi államtitkár szerint bővül a kedvezmények és a kedvezményezettek köre. Mint lapunknak elmondta, a normaszöveg – az előzetes konzultációknak köszönhetően – összhangban áll a törvényt korábban bíráló európai szervezetek és a szomszédos országok álláspontjával.

A normaszövegről februárban a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) egyeztet, utána a kormány a parlament elé terjeszti elfogadásra. A normaszöveg több módosítást tartalmaz, és néhány kedvezményt kibővít.

Marad a magyarigazolvány, de csak a kedvezmények igénybevételére használható. A kulturális és nyelvi kötődést jelképezi, de nem úti okmány, és nem személyi igazolványként szolgál, határátlépésre sem jogosít fel. Az eddigi (egyéni és csoportos) utazási és az oktatási, nevelési kedvezmény ugyancsak igénybe vehető. Megszűnne ugyanakkor a munkavállalási kedvezmény, amit egyébként már tavaly, a novemberi MÁÉRT-ülés jóváhagyott.

A külföldi, mindenekelőtt a szlovák bírálatokat figyelembe véve, az oktatási, nevelési (valamint tankönyv és taneszköz) támogatást a jövőben nem a magyar iskolába járó diákok, hanem szülői vagy pedagógusszervezetek igényelhetnék. A támogatáshoz pályázat útján ugyanakkor hozzájuthatna minden gyerek – nemzetiségtől függetlenül – aki magyar tannyelvű iskolába jár a szomszédos országokban. A támogatás eljuttatását a szomszédos kormányrendelet fogja szabályozni.

Bársony András a Népszabadságnak elmondta: nem felel meg a valóságnak az az állítás, mely szerint a velünk egy időben uniós taggá váló országokban élő magyarság támogatása megszűnne. Korábban olyan hírek keltek szárnyra, hogy a módosított státustörvény hatályát veszítené azokban az államokban, amelyek Magyarországgal együtt csatlakoznának az unióhoz.

Az EU-tagság nem szűkíti a támogatások körét. Az uniós szabályok annyit várnak el hazánktól, hogy a magyar nemzetiségűeknek biztosított kedvezményeket az uniós tagállamok polgárainak is hozzáférhetővé kell tenni – mondta Bársony.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik