Belföld

Alternatív vélemények – hogy látja a magyar gazdaságot a Budapest Alapkezelő elemzője?

2003 év végére 5 százalékos inflációt, 3,4 milliórd forintos folyó fizetési mérleg hiányt és 240 forint/euró árfolyammal számol Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Rt. elemezője.

A Budapest Alapkezelő Rt. prognózisa szerint az idén 3,4 milliárd euró lehet a folyó fizetési mérleg hiánya – mondta Duronelly Péter, az Alapkezelő elemzője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Az elemző a novemberi előzetes számok ismeretében a folyó fizetési mérleg tavalyi egész éves deficitjét 3,8 milliárd euróra várja.

Duronelly Péter aláhúzta: idén nem teljesül a Magyar Nemzeti Bank inflációs célkitűzése. Az elemző úgy véli: ez év decemberében, az egy évre visszanyúló pénzromlás 5,2 százalék lesz, vagyis nagyobb a jegybank által várt 4,5 százalék alatti inflációnál. A Budapest Alapkezelő elemzője azt várja, hogy az éves inflációs ráta 5 százalék lesz, a magyarországi GDP pedig 3-3,2 százalékkal bővül.

Jót tenne a világgazdaságnak egy csekély infláció!

Duronelly úgy véli, hogy a világgazdaságban 2003-ban sem várható jelentős trendváltás, vagyis kiugró növekedés nem valószínűsíthető, sőt, a bizonytalanságok miatt nem kizárt a recesszió elhúzódása. Az USA-ban például különösen a feldolgozóiparban kapacitásfelesleg van, a 75 százalékos kapacitáskihasználtság azt jelenti lényegében, hogy négy termelő gép közül egy áll. Az amerikai gazdaságot kínálati recesszió jellemzi: az elmúlt években nagy mennyiségben felhalmozott beruházási, illetve tőkejavakat nem tudják kellőképpen kihasználni. Japán elhúzódó likviditási csapdába került és az Európai Unióban sem várható nekilendülés.

Az elemző szerint a világ vezető közgazdászainak egy részében erősödik az a nézet, hogy egy enyhe infláció jót tenne a fejlett gazdaságoknak. Nem valószínű, hogy az amerikai jegybank 2003-ban kamatot emelne, az Európai Központi Bank ugyanakkor tovább őrködik az alacsony infláció felett.

Marad az erős forint

A Magyar Nemzeti Bank továbbra is igyekszik erősen tartani a forintot és még mindig kardoskodik a 4,5 százalék alatti év végi pénzromlás eléréséért. – „Ha kell, a jegybank kamatemelésre is hajlandó lesz a megcélzott inflációs mérték elérése érdekében” – vélte az elemző. Ezért Duronelly arra számít, hogy 2003 decemberében egy euró 240 forintot ér majd, azaz a forint továbbra is erős marad.

Kérdésre válaszolva kifejtette: ha esetleg Irak ellen háború indulna, az nagymértékben megbolygatná a világ pénz- és tőkepiacait és az olajár alakulása befolyásolná a hazai pénzromlást is.

Az elemző egyébként saját inflációs prognózisát annak feltételezésével állította össze, hogy 2003 júniusában 16 százalékkal emeli a gáz árát a kormány, márciusban pedig 6 százalékkal emelkedik a villamosenergia ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik