Belföld

A gének és az emberi viselkedés – Ön befolyásolná?

A géntudomány fejlődésével Ön is szembesülhet azzal a morális dilemmával, hogy befolyásolja-e születendő gyermeke valószínűsíthető viselkedési jegyeit: agresszívitását, szexuális orientációját vagy intelligenciáját.

Brit tudósok azzal a javaslattal álltak elő, hogy a gyermek születése előtti genetikai vizsgálatok csak az esetleges örökölt fizikai és A gének és az emberi viselkedés – Ön befolyásolná? 1szellemi rendellenességekre terjedjen ki, ne vizsgálják azonban a megszületendő gyermek viselkedésével összefüggésbe hozható géneket – írja a Guardian című brit napilap. Morálisan elfogadhatlannak tartják ugyanis azt, hogy a szülők a gyermek esetleges magatartásjegyei miatt döntsenek az abortusz mellett.

Hiányzó láncszemekA következő képességek, viselkedési formák esetében feltételezik, hogy genetikai eredetűek, de ezt egyelőre nem sikerült bizonyítani:

Férfi homoszexualitás:

Feltételezések szerint az anyától örökölt, ám az állítást még nem bizonyították be.

Skizofrénia: Örökölhető, ám a betegségnek megfelelő gént egyelőre nem sikerült azonosítani.

Agresszió: Egy holland nagycsalád példáján keresztül bizonyították már, ám egyesek vitatják.

Tisztán éneklés: Egypetéjű ikrek rendelkeznek ezzel az adottsággal, kétpetéjűek nem mindig.

Nyelvi képességek: Példaként rendszerint egy brit nagycsaládot hoznak, amely esetében a családtagok képtelenek megtanulni az igeidőkre és ragozásra vonatkozó nyelvtani szabályokat.

Intelligencia: Valószínűleg egészen bonyolult génkapcsolatok eredménye.

Bonyolult összefüggés a gének és a viselkedés között

Néhány örökölt betegség egyértelműen felismerhető az egyes gének elváltozásai alapján. A rák, a szív- vagy a cukorbetegség valószínűleg szintén egy sor – egyelőre nem feltérképezett – gén, továbbá környezeti hatás eredményeképpen alakul ki.

A legizgalmasabbak, és egyben legkényesebbek azonban azok a vizsgálatok, amelyek a különböző szenvedélybetegségek – az alkoholizmus vagy a szerencsejáték -, a hóbortosság, a feledékenység, a kóros félénkség, az agresszió vagy a depresszió és a gének kapcsolatát kutatják.

Kényes kérdés, óvatos nyilatkozatok

Mivel a gének és a viselkedés kapcsolatának vizsgálata óhatatlanul is a náci Németország fajnemesítési programját juttatja a közvélemény eszébe, a kutatók igyekeznek visszafogottan nyilatkozni a kérdésben.

Míg a betegségek és a gének kapcsolata többnyire egyértelmű, a viselkedés és a gének közötti összefüggések rendkívül komplexek, bonyolult emberi reakciók ritkán magyarázhatóak egy génváltozás következményeként. (Ennek ellenére újra és újra napvilág látnak olyan kutatási eredmények, amelyek az agresszióért vagy a homoszexualitásért felelős gént igyekeznek definiálni.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik