Belföld

Vírusújdonság – a képedbe mászik

Az új számítógépes vírus a képfájlokat is képes megfertőzni, amire mindeddig nem volt példa. A Perrun nevű újdonság egyelőre nem terjed, de puszta léte már komoly fenyegetést jelent a szakértők szerint.

A vírusirtó programjairól ismert McAfee cég bejelentette, hogy egy fejlesztőtől olyan vírust kapott, amely képes képfájlokat megfertőzni. Vírusújdonság – a képedbe mászik 1Az interneten leginkább elterjedt .jpg kiterjesztésű bitképeket fenyegető vírusnak valószínűleg csak két példánya van a világon, az egyik a fejlesztőnél, a másik a McAfeenál. A cég első embere, Vincent Gullotto az újságírók kérdésére nem kívánta felfedni az új generációs féreg fejlesztőjének kilétét.

Ilyen még nem voltA korábbi vírusok a futtatható fájlokra specializálódtak, az adattároló fájlokat, vagyis a kép-, video-, hang- és szöveges állományokat csak törölni vagy módosítani tudták, ténylegesen megfertőzni nem. A Perrun legijesztőbb tulajdonsága az, hogy a képeket már megnyitásuk előtt fertőzi meg, mégpedig oly módon, hogy megnyitáskor semmi rendellenesség nem tapasztalható. Elődei, az Anna Kournikova vagy a Naked Wife a módosítás alkalmával használhatatlanná tették magát a képet.

A hírben az mindenképpen jó, hogy az eredetileg egy .exe fájlból induló a vírus jelenleg nem terjed az interneten, mivel izoláltan kezelik. Vincent Gullotto azt is elárulta, hogy legújabb eszközeikkel ugyanakkor már felismerhető és irtható.

A most reflektorfénybe került internetes kórokozó egyelőre csak magát a hordozó-terjesztő programrészt tartalmazza, így nem tesz kárt. De el lehet képzelni, mi lenne, ha “tartalommal feltöltve” indítanák útnak.

A McAfee szerint a Perrun névre keresztelt vírus veszélyessé alakítása és elterjedése a legutóbbi Klez-sorozat támadási hullámainál is nagyobb csapást mérne a világ számítógépes hálózataira. Egyetlen kép elküldése vagy képekkel illusztrált weboldal letöltése is végzetes lehetne a mit sem sejtő felhasználó számára.

Gullotto szerint a Perrun jelenlegi állapotában egy képfájlban rejtőzve nem képes terjedni. Nem látja azonban akadályát – figyelmeztetett -, hogy továbbírva képes legyen egyetlen bitképből továbbmásolni magát a világ ezernyi pontjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik