Belföld

Éljen május elseje!

Míg az MSZP a Városligetben mókázik, az SZDSZ és a MIÉP a Hajógyári szigeten, egymás közelében főzőcskézik. Mindkét párt békés ünnepet tervez, eltérés csak a menüben lesz. Nosztalgiázni Koltainak a Csocsó, avagy éljen május elseje! című filmjével lehet.

Majális – lakoma és móka: Valaha a vidám népmulatságot közeli erdőkben tartották, ahova az emberek étellel, itallal megrakodva érkeztek. Volt zsákbanfutás, póznamászás, birkózóverseny, erőmérés, lóverseny, ének, tánc és katonazene. A ferences rendi Temesvári Pelbárt így ír erről: “… ezen a napon a világ fiai ősidőktől fogva árnyas erdők és ligetek kellemességeivel, madarak énekével gyönyörködtetik magokat.” Bár idén a póznamászás szerelmesei elsősorban a választási plakátok eltakarításában jeleskedhetnek, aki csatlakozik egy-egy párt majálisához az egyéb látványosságban is részesülhet.

Együtt 1889-ben a II. Internacionálé párizsi kongresszusán határozták el, hogy május elsején a világ munkásai együtt tüntessenek. Azóta ez a nap a munka, illetve a munkások nemzetközi ünnepe. Számos angolszász országban szeptember első hétfőjén is megemlékeznek a munka ünnepéről.

Baloldali megmozdulások: Az MSZP a Városligetbe, a Petőfi Csarnok melletti nagyrétre hívja az érdeklődöket, ahol némi politika (Medgyessy, Kovács, Csehák) mellett lesz zene (Bergendy, Dáridó Lajcsival), tánc (néptáncegyüttesek) és móka is (Farkasházy, Nádas, Éles). A szocialisták programját rövid sétával is össze lehet kötni: Thürmer Gyula, a Munkáspárt vezetője a Paál László sétányra várja híveit.

Májusfa és a folklórPogány szokás a tavasz és a május megünneplése: a házakat lombokkal, virágokkal diszítették, a legények pedig kedvesük háza elé májusfát állítottak. Szokás volt szalagokkal, ajándékokkal, borosüvegekkel diszíteni a fát, és rendszerint hajnalig őrizték is, nehogy egy féltékeny udvarló ellopja és kicserélje a sajátjára. Déli országokban nagy hagyománya van a piknikezésnek, illetve a szabadtéri hússütögetésnek.

Az SZDSZ virslivel, a MIÉP pörkölttel: A Hajógyári-szigeten még izgalmasabb párosítás alakult ki: párhuzamosan zajlik majd, egymástól nem messze az SZDSZ és a MIÉP majálisa. Mindkét párt békés ünnepnapot tervez, politológusokat felizgató markáns különbségek nélkül. Eltérés csupán a menüben lesz: a MIÉP pörkölttel, a szabad demokraták virslivel köszöntik az ünnepet. A Fidesz nem ünnepel.

Május elseje Sztálinvárosban: Aki mégsem érez magában elég erőt, hogy megmártózzon a majálisok forgatagában, ám legalább vizuálisan vágyik az élményre, válassza Koltai Róbert tavalyi moziját, a Csocsó, avagy éljen május 1-je! című filmet. Az ötvenes években játszódó történettel remek alkalom nyílik a nosztalgiára: elvtársak, felvonulás, feszülő többméteres vörös zászló, Engels tér és mosolyparádé. A filmet fél öttől az Európa mozi tűzi műsorára.

Nyitnak a balatoni strandok: Bár a balatoni strandok hivatalosan május 15-étől várják a napimádó vízszerelmeseket, május elsején szintén nyitva lesznek. A keszthelyi Városi Strandon például a helyi Helikon rádió szervez kívánságműsorral egybekötött táncos-zenés partit. Az időjósok szerint szerdán napos, meleg, már-már nyárias, 25 fok feletti hőmérséklet várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik