Belföld

Megszűnik a Mindenkinek csomag – a Freestart ingyenes marad

Július elsejével a Matáv megszünteti a Mindenkinek csomagot és a 150 forintos kedvezményt. A cég szerint a kedvezményes konstrukciók nem felelnek meg a liberalizált piac követelményeinek.

A Matáv évek óta változatlan áron nyújtja a Mindenkinek csomagot és a 150 forintos kedvezményt, ami éves szinten több száz millió forint veszteséget okoz – mondta Nagy Bálint, a társaság kommunikációs igazgatója. A Mindenkinek csomagra jelenleg 38-39 ezren fizetnek elő. Az átalánydíjas csomag havi bruttó 4000 forintért a kedvezményes időszakban korlátlan helyi hívást tesz lehetővé az egyéni előfizetőknek.

Modem helyett ADSL-t ajánl a MatávA Mindenkinek csomag előfizetőinek a Matáv azt ajánlja, hogy a jövőben térjenek át ADSL szolgáltatására. Az ADSL Otthon szolgáltatás egyszeri belépési díja 29 900 forint, egyéves szerződéskötéskor a havidíj 14 900, kétéves szerződés esetén pedig 12 900 forint. Jelenleg futó tavaszi akciója keretében azonban a Matáv elengedi az első havi díjat, illetve a belépési díjból is 10 ezer forint kedvezményt ad.

Az ország azon területein, ahol az előfizetők műszaki okokból egyelőre nem tudják igénybe venni az ADSL-szolgáltatást, a Matáv július 1-jétől átmeneti ADSL-pótló megoldást kínál: számukra az internethasználat telefondíja havi 60 óráig bruttó 7500 forintba kerül.

Az internetszolgáltatók is jobban járnak?

A Matáv indoklása részben cinikus: a 2002. január 1-jétől hatályba lépett törvény értelmében a távközlési cégnek az internethasználat telefondíját meg kell osztania az internetszolgáltatókkal. A vonatkozó jogszabály szerint a bevételmegosztási kötelezettség nem vonatkozik a Mindenkinek csomagra, illetve a Matáv értelmezése szerint a 150 forintos kedvezményre sem, ám ezt az internetszolgáltatók vitatják. A Matáv az átalánydíjas konstrukciók megszüntetésével lehetővé teszi az internetszolgáltatóknak azt, hogy a bevételmegosztásból származó részesedésük nagyobb legyen.

Megszűnik a Mindenkinek csomag – a Freestart ingyenes marad 1Újabb csapás a magyar internetes társadalomra

“A Matáv Mindenkinek csomagjának megszüntetése újabb drámai csapás az internetes társadalom számára – véli Varga Edit, a GTS-Datanet PR-menedzsere. – A távközlési piac liberalizációjának első négy hónapjában semmi nem történt: az internetszolgáltatók egy forintot sem kaptak az őket megillető díjmegosztásból.”

Varga Edit szerint téves az a megállapítás, hogy a Matáv kedvezményes csomagjának megvonása az ISP-k bevételét növeli, hiszen a Matáv által erőltetett bármely konstrukció csak többletköltséget jelent az internetszolgáltatóknak. Sőt, a kedvezményes csomagok eltörléséből származó forgalom-visszaeséssel és az ügyefelek elvesztéséből származó bevételkieséssel is számolniuk kell az ISP-knek. Ez lényegesen nagyobb lehet, mint a díjmegosztásból származó bevétel.

“Visszautasítjuk a Matávnak azt a kijelentését, hogy a Mindenkinek csomag és a 150 forintos kedvezmény megszüntetésével az internetszolgáltatók is jól járnak” – jelentette ki az FN-nek Kormanik András, az Inter.net kereskedelmi vezetője. Az Inter.net a januártól érvényes díjmegosztásból még egy fillért sem látott, nem tudtak ugyanis megegyezni a Matávval a számlázás kérdésében.

Mint emlékezetes, a Matáv és az internetszolgáltatók közötti vita azon robbant ki, hogy az internetezés telefondíját kinek és mennyiért kell számláznia a felhasználónak. A Matáv álláspontja szerint ez vagy az internetszolgáltató feladata, vagy tisztességes díj ellenében a távközlési társaság elintézi. Az internetszolgáltatók szerint azonban a távközlési cég feladata, a törvény szelleme szerint ezért többletdíjat nem követelhet tőlük.

A Hírközlési Döntőbizottság egyszer már hozott egy, az internetszolgáltatók számára kedvező elvi döntést. A Matáv akkor arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha az ajánlás jogerőre emelkedne, biztosan megtámadná. Az Inter.net és a GTS-Datanet a vitás kérdésben most már a Döntőbizottság jogerős ítéletét kéri, amely Kormanik reményei szerint 1-2 héten belül meg is érkezik hozzájuk.

A Freestart kitart az ingyenesség mellettA Freestartot működtető Euroweb hosszú távon fenn kívánja tartani a Freestart ingyenességét. Olyan tervek sincsenek, miszerint fizetős szolgáltatásokat is kínálna az ingyenesek mellett. A Freestart a díjmegosztásból és a korábban ki nem használt szolgáltatási lehetőségekből – bannerértékesítésből, célzott reklámból és hírlevélküldésből – kívánja finanszírozni magát. Ezenkívül azt tervezik, tárgyalásokat kezdenek az új kormánnyal, hogy a cég szolgáltatása jövőben integránsan a magyar információs társadalom részévé válhasson. Ha a piaci környezet számításaik szerint alakul, akkor szeretnék a Freestart szolgáltatását országossá tenni. Jelenleg Budapesten, illetve a 26-os és 23-as körzetben elérhető az ingyenes internet.

A Freestartot kedvezően érintheti a Matáv döntése

Pórffy András, a Freestart ügyvezetője szerint a Matáv lépése várható volt, csak a bejelentés időpontja volt kérdéses. A Mindenkinek csomag eltörlése rendezettebbé teszi az internetezési szokásokat, megszünteti az “egész éjszakás fennlógásokat”. Az internetezők kevesebbet, ám időben kiegyensúlyozottabban lesznek majd jelen a hálón, megszűnnek a csúcsidőn kívüli torlódások.

Pórffy szerint a Freestart még új ügyfeleket is szerezhet: bizonyára többen lesznek olyanok, akik a jövőben a magasabb telefondíj miatt visszamondják internet-előfizetésüket, és helyette ingyenes szolgáltatót választanak. Várhatóan sok olyan felhasználó lesz a Freestartnál – véli Pórffy -, aki csak e-mailezéshez használja majd a netet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik