Belföld

Árprésben – a Microsoft mérsékelte az Xbox árát

A nagyvonalú marketingbüdzsé ellenére nem sikerült fényesen a Microsoft piacra lépése a játékkonzolok terén. A redmondti óriás most árcsökkentéssel próbálja felhevíteni a fogyasztók langyos érdeklődését.

Árprésben – a Microsoft mérsékelte az Xbox árát 1A Microsoft Európában és Ausztráliában drasztikusan csökkentette alig néhány hónapja piacra dobott Xbox játékkonzoljának árát. Európában április 26-ától az eddigi 479 euró helyett csupán 299 eurót (265 dollár) kell fizetniük a vásárlóknak, és ez az ár már alacsonyabb, mint az 299 dolláros amerikai kiskereskedelmi ár. Nagy-Britanniában az ármérséklés “csupán” 34 százalékos volt: az eddigi 299 font helyett a jövő héttől 199 fontot kell fizetniük a fogyasztóknak.

Nem sikerült az átütő színre lépés

A Microsoft nagy reményekkel lépett be a játékkonzolok piacára: a június végén záruló üzleti évre világszerte 4,5-6 millió Xbox eladását prognosztizálták korábban. A szakértők azonban kezdettől fogva kételkedtek, mind a piacot jellemző kiélezett verseny, mind a Microsoft árazási politikája miatt.

Az USA-ban tavaly november 15-én debütált a konzol 299 dolláros, azaz a nagy konkurencia Sony PlayStation 2-jével egy áron került a boltokban. Igaz, egy évvel később: ezalatt pedig a PS2-nek sikerült olyan hírnevet kivívnia, hogy a Goldman Sachs befektetési bank márcisuban készült globális videójáték felmérése arra az eredményre jutott: a vásárlók “meglepően egyértelműen” a Sony termékét preferálják.

De ne feledkezzünk el a piac harmadik meghatározó szereplőjéről, a Nintendóról sem, amely az Xbox után három nappal lépett a nyilvánosság elé a GameCube konzollal az USA-ban, lényegesen alacsonyabb, 199 dolláros áron. Az ár sugallja, hogy a két konkurensnek is hamarosan lépnie kell: bár a Sony egyelőre hivatalosan nem nyilatkozott, az elemzők azt várják, hogy a május végi Electronic Entertainment Expóra (E3) ő is erre a szintre mérsékli árait.

A tőzsde nem örültAz árcsökkentés hírére a Microsoft részvények 8 százalékos eséssel reagáltak. A cég továbbá azt is bejelentette, hogy a várt 4,5-6 millió helyett június végéig világszerte most már csak 3,5-4 millió Xbox eladását valószínűsítik, jövőre viszont remélik, hogy 9-11 millió is elfogy belőle.

A Microsoft forgalma a harmadik, márciusban zárult pénzügyi negyedévben 7,25 milliárd dollár volt, nettó árbevétele pedig 2,74 milliárd dollár. Az eredmény elmarad a Wall Street várakozásaitól. A hírre csökkent az Xbox-hoz szükséges hardvereket gyártó Flextronics árfolyama is. Az európai piacra kerülő konzolokat a Flextronics magyar gyáraiban készítik.

Japánban teljes, Európában mérsékelt kudarc

Japánban, a két nagy konkurens hazájában februárban debütált az Xbox – csúfosan. A start óta április közepéig csupán 190 ezer konzolt sikerült eladnia szigetországban, míg a PS2-ből a 2000. márciusi bemutatást követő három hónapban egymillió fogyott. A gyenge kezdésben nagy valószínűséggel itt is közrejátszott az árpolitika: az Xbox ára – 263 dollár – jelentősen meghaladta a konkurenciáét. A gyenge kezdésből azonban a Microsoft inkább a kedvező jeleket igyekszik kommunikálni: míg ugyanis a PS2-höz Japánban a fogyasztók átlagosan egy játékot vásárolnak, addig az Xbox-hoz 1,6-ot.

A március végi európai bevezetés szintén elmaradt a reményektől: az első napokban, a legélénkebb vásárlási láz idején mind Németországban, mind Franciaországban kis mennyiségben, alig tízezres példányszámban kelt el a konzol. Egyedül Angliában volt az érdeklődés átlagos mértékű, ott 47 ezer példány fogyott. Ám még ez is jelentősen elmarad a PlayStation 2 kezdő eladásaitól: egy éve Angliában és Németországban is 140 ezret vásároltak az első két napokban.

“Szeretjük az árleszállítást”

Egy biztos: a Microsoft döntésével a fogyasztó csak nyerhet. Ahogy egy európai kiskereskedő kommentálta a Zdnet-nek: “szeretjük az árleszállítást.”

A Microsoft egyébként kárpótolja azokat a vásárlóit, akik Európában az árleszállítás előtt vásároltak Xboxot. A cég helyes “Köszönjük” csomagot állított össze a lelkes fogyasztóknak, amelyben két játék és egy DVD irányító található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik