Belföld

Tőzsdehét – négynapos eső

Mialatt a világpiacon vegyes tendenciák mutatkoztak, a Budapesti Értéktőzsde indexe ismét nyolcezer pont alá hullott. Kész szerencse, hogy a kereskedési hét csak négynapos volt.

A Dow Jones immár az ötödik egymást követő hetet zárta erősödéssel, ráadásul a frankfurti és a londoni tőzsdeindex is emelkedést produkált. Pedig a hét közepén még nem sokan fogadtak volna a benchmarkok pozitív teljesítményére. Ekkor jelent meg az Egyesült Államokban a kiskereskedelmi forgalom februári növekedésének adata, s alaposan elmaradt a piaci konszenzustól.

Ez már önmagában is intő jel a befektetők számára, ám a Fed legutóbbi kijelentései miatt súlya még inkább felértékelődött. A Bézs könyvben, illetve a Fed elnökének beszédeiben egyaránt a kiskereskedelem felfutása volt a gazdaság beindulásának szinonimája, így most a gyenge “alapadat” következtében gyorsan megingott a bizalom.

Ugyanakkor kellemes meglepetéssel szolgáltak a pénteken közzétett tengerentúli makroadatok: az ipari termelés erős növekedést mutatott februárban, valamint a Michigan Egyetem fogyasztói bizalmi felmérése is a vártnál optimistább képet adott. Így a tőzsdei hangulat jelentősen javult, de ez a nemzeti ünnep miatt zárva tartó BÉT-et már hidegen hagyta.

Pénz- és állampapírpiac Két bázisponttal csökkent az MNB kötvény átlaghozama (8,39 százalék) a hétfői aukción. A papírból tízmilliárd forintnyit dobtak piacra, a beérkező ajánlatok kétszer ennyit tettek ki. Hét bázisponttal, 8,34 százalékra esett a hozamszint a három hónapos diszkont kincstárjegy aukcióján, amelyből az ÁKK az előzetesen meghirdetett huszonkétmilliárd forint értékben bocsátott ki úgy, hogy az aukcióra hetvenmilliárdnyi ajánlatot nyújtottak be.

A hat hónapos jegy (átlaghozam: 8,25 százalék) kibocsátásán jelentős, a két héttel ezelőtti kibocsátáshoz mérten tizenkilenc bázispontos hozamesést kreáltak a jegyzők. A papírból harmincötmilliárdnyit juttatott az ÁKK a forgalmazókhoz, hétmilliárddal többet a meghirdetett mennyiségnél. Változatlan szinten maradt a leghosszabb futamidejű DKJ hozama (8,26 százalék). Az éves jegyből piacra került harmincmilliárd forintnyi ötmilliárddal volt kevesebb a beérkezett ajánlatokban feltüntetetteknél.

A másodpiacon az előző heti forgatókönyv ismétlődött meg: a rövid lejáratokon hozamcsökkenés mutatkozott, a hosszabb papírok referenciahozamai emelkedtek. A DWIX index értéke három bázisponttal csökkent (8,39 százalék).

A forint árfolyama némileg javult a dollárhoz (278,5) képest, a sávban hetek óta először erősödve 10,9 százalékon zárt.

Növekvő forgalom, gyengülő index

A BUX erősödő forgalom mellett esett. A hétfői öt és félmilliárd forintról csütörtökre kilencmilliárd forint közelébe kúszott fel a volumen, az index pedig négyszáz ponttal, azaz közel öt százalékkal állt alacsonyabban, mint a megelőző pénteken.

Az indexcsökkenés még a kelet-európai régió többi tőzsdéjéhez képest is kirívónak számít: Prágában és Varsóban mindössze másfél százalékkal csúszott lejjebb a helyi tőzsdemutató, míg Moszkvában az OPEC tervezett kitermelés-csökkentésének hírére újabb öt százalékkal emelkedő olajárnak köszönhetően felfelé mozogtak az árak.

Az esést az OTP Bank részvénye vezette. Az erős profittaking a bankpapír kurzusának tíz százalékot közelítő lebucskázásához vezetett. Az eladók szándékát erősítette, hogy a hitelintézet a héten közölte: az idén visszafogottabb nyereségbővüléssel számol. Hat százalékkal csúszott lejjebb a Mol, míg a Matáv két százalékot vesztett értékéből, a gyógyszerpapírok pedig egy százalékkal váltak olcsóbbá.

Édes NABI, drága Pick

Az indexpapírok közül mindössze kettő tudta megörvendeztetni részvényeseit. A NABI két, a Pick több mint három százalékkal javult, pedig utóbbival hétfőn nem is lehetett kereskedni, mivel a társaság közgyűlésén épp tőzsdei jelenlétének megszüntetéséről döntöttek. A plénumon az ÁPV Rt. tiltakozása ellenére a részvényesek elfogadták a kivezetést, így az Arago 4270 forinton tett vételi ajánlatot (körülbelül idáig futott fel a papír tőzsdei kurzusa is).

Itthon nem számíthatunk lényegesebb, a tőzsdét érdemben befolyásoló eseményre. Mint ahogy a múlt héten közölt, a várakozásokkal egybeeső, 6,2 százalékos februári inflációs ráta sem hatotta meg a befektetőket.

Ami várható

Az Egyesült Államokban a Fed kedden határoz ugyan kamatszintjéről. Ezúttal nem övezi majd feszült figyelem a magyar idő szerint késő este megjelenő döntést, mivel a tőkepiacok egybehangzó várakozása szerint a változás teljes mértékben kizárható.

Némi támpontot a csütörtökön megjelenő februári inflációs adat, illetve konjunktúraindex nyújthat majd az Egyesült Államokban. Európában a szerdára datált brit munkaerőpiaci, valamint francia lakossági fogyasztási mutatók változtathatnak a felálláson.

Vállalati közlésekben sem lesz túl nagy a választék a tengerentúlon, a Lehman Brothers szerdán, a 3Com és a Palm csütörtökön közli eredményét. Európában a France Telecom és az Orange tavalyi eredményének csütörtöki publikálása erősen befolyásolhatja a telekomszektor megítélését.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7995,3
-4,71 %
12,12 %
Varsó WIG
15233,2
-1,66 %
9,42 %
Prága PX50
434,7
-1,18 %
10,16 %
Frankfurt DAX
5401,1
0,78 %
4,67 %
Párizs CAC
4588,3
-0,88 %
-0,78 %
London FTSE
5292,7
0,13 %
1,44 %
Nikkei 225
11648,0
-2,00 %
10,48 %
Hang Seng
11210,3
-0,20 %
-1,64 %
Dow Jones IA
10607,2
0,33 %
5,84 %
Moszkva RTS
340,3
2,67 %
30,84 %
Mexikó BOLSA
7273,1
1,12 %
14,14 %
Rio Bovespa
14365,5
2,89 %
5,80 %
Nasdaq
1868,3
-3,18 %
-4,21 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik