Belföld

Az APEH esete az elektronikus fejlesztéssel

Az APEH 369 millió forintot fordít elektronikus rendszerének fejlesztésére. Azt a kft.-t bízta meg, amellyel nemrég azért hiúsult meg a szerződéskötés, mert a Közbeszerzési Döntőbizottság törvényellenesnek minősítette az eljárást.

Az APEH esete az elektronikus fejlesztéssel 1Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) által kiírt három, összesen 369 millió forintra vonatkozó, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást a hivatal 100 százalékos tulajdonában lévő Pillér Pénzügyi és Számítástechnikai Kft. nyerte meg. Nagy Zoltán, a cég ügyvezetője nem volt hajlandó elárulni az FN-nek, hogy megkötötték-e már a szerződést.

Elektronikus útonStumpf István hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban indul az elektronikus közbeszerzési rendszer. A Miniszterelnöki Hivatal vezetője szerint ez javítja a közbeszerzések átláthatóságát, gyorsaságát, a résztvevők számára az esélyegyenlőséget, illetve növeli Magyarország versenyképességét. Kalmár István, a Magyar Posta Rt. elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a Miniszterelnöki Hivatal segítségével saját erőforrásból fejlesztették ki az elektronikus közbeszerzési rendszert. Eddig 1,8 milliárd forintot költöttek a szükséges infrastruktúra kiépítésére.

Három a tender

Az első tender az elektronikus adóbevallási rendszer (ELAB) fejlesztésére vonatkozik, költsége 155 millió forint. A továbbfejlesztés egyik kulcspontja a kiemelt adózók részére országosan kiterjeszthető – az elektronikus aláírás kezelését is magába foglaló – internetet felhasználó számítógépes rendszer kialakítása. A szerződéskötést követően egy év áll a Pillér Kft. rendelkezésére a megvalósításhoz.

Az adóbevallás-tervező rendszer (ABEV) fejlesztésére 157 millió forintot szán az adóhivatal. A Közbeszerzések Tanácsának honlapjáról kiderül, hogy a legfőbb a cél a kényelmesebb és könnyebb kezelhetőség. Emellett kiemelt feladat a különböző szintű létjogosultságok kialakítása, a meglévő függvénykönyvtár bővítése, az adatbázisok és funkciók oly módon történő átalakítása, hogy lehetővé váljék a többletfelhasználós működési mód.

A harmadik tender egy centralizált Adó- és Járulékfolyószámla rendszer (CAJF) létrehozására vonatkozik. Ez a tervek szerint 2003 elejére készül el, és a központon kívül más APEH szervezetek számára is elérhető lesz.

Az APEH esete az elektronikus fejlesztéssel 2Egyedül indult, mégsem nyert

A Pillér Kft.-t az adóhatóság azért hozta létre, hogy az alaptevékenységtől elválasztható feladatok ne vonják el a figyelmet a mindennapi teendőktől. A megbízásokkal kapcsolatban már korábban is akadt gond, néhány héttel ezelőtt a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) törvényellenesnek találta azt közbeszerzési eljárást, melynek végeredményeként az adóhatóság a Pillér Kft. egymilliárd forintos ajánlatát fogadta volna el. A szerződés keretösszege egymilliárd forint lett volna, ám a testület vizsgálata szerint az APEH a feltételek hiánya miatt nem bonyolíthatta volna le a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárását, amelyre egyedül saját informatikai cégét hívta meg.

Az FN megkérdezte dr. Patay Géza jogi szakértőt, aki elmondta, a keretszerződések gyakori hibája, hogy a jogok és kötelezettségek nincsenek pontosan, megfelelő részletességgel kidolgozva. A közbeszerzésekről szóló törvény tiltja a beszerzések jogszabályba ütköző részekre bontását. Kétségtelen azonban, hogy vannak egymással összefüggő, egymásra épülő közbeszerzések.

Az adóhatóság akkor azzal érvelt a döntés ellen, hogy biztonsági okokból a feladatokat nem lehet külső cégekkel megosztani. De ezt az indokot a KD nem fogadta el, mivel az APEH eddig használt szoftvereinek egy részét sem a Pillér Kft. fejlesztette ki, s a többire sincs szerzői jogi védelme, ami a kizárólagos jogosultságot megmagyarázná.

Csak egy az ötven közül

Az APEH esete az elektronikus fejlesztéssel 3Egy szofverfejlesztéssel is foglalkozó cég munkatársa szerint ezeknek a feladatoknak az elvégzéséhez még legalább ötven hazai vállalkozásnak van meg a fizikai és szellemi kapacitása. Elmondása szerint: bár a kormányzati és államigazgatási szervek informatikai fejlesztéseinek, beruházásainak zömében lehetőség nyílik a piaci szereplők korrekt versenyeztetésére, sajnos nem ritka az olyan eljárás, amikor mostanihoz hasonló módon, minden konkrét indok nélkül korlátozzák a lehetőségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik