Belföld

Világszerte csökken a társasági adó

A hazai 18 százalék világviszonylatban is alacsony, mégis megeshet, hogy tovább csökken - derül ki a KPMG legfrissebb elemzésből. Az EU-ban 16 százalékkal Írország vezet.

A KPMG legutóbb megjelentetett tanulmánya szerint 2001-ben is világszerte meghatározó tendencia maradt, hogy csökken a társasági adó.



Hazai fejlemények

A közelmúltban egy vállalatvezetőknek tartott tanácskozáson Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette: a mostani 18 százalékos társasági adó mértékét a kormányzat csökkenteni szeretné, hogy a hazai gazdaság versenyképessége megmaradjon, illetve javuljon.

Az anyacég, a KPMG nemzetközi tanácsadó, könyvvizsgáló és adószakértő társaság (az úgynevezett Big Five tagja) 68 országban végzett felmérést arról, hogy miként alakult a múlt évben a társasági nyereségadó.

Az összegzés szerint több európai uniós tagállam mérsékelte a társasági adót (vagy ahogy néhány országban hívják, a vállalati nyereségadót), közülük például Írország a várakozásoknak megfelelően a közelmúltban 20 százalékról 16 százalékra csökkentette ezt az adónemet, így az OECD-országok között a legalacsonyabb szintet érte el. Az idehaza jól megszokott18 százalék tavaly sem változott, így a magyar cégek a fejlett államok között még mindig az egyik legalacsonyabb összeget fizetek az államnak.

Az egyes régiókat és országokat nézve, az Európai Unióban, illetve a fejlett ipari államokat tömörítő OECD-ben az elmúlt évben a társasági adó csökkentése maradt a trend. Már a második éve egyetlen OECD-tagállam sem emelte ennek az adónak a szintjét, míg 12 tagország kifejezetten leszállította a társasági adó mértékét.

Az Európai Unió tagállamaiban a társasági adó átlagos szintje napjainkra 32,5 százalékra mérséklődött a 2001-es 33,7 százalékról. A 2000-ben meghatározó és régóta várt németországi adóreform révén 51,63 százalékról 38,36 százalékra, azaz több mint 10 százalékkal mérsékelték az ottani társasági adót. Ezt követően tavaly Írország hajtotta végre a legjelentősebb adócsökkentő lépést: a társasági adót 20 százalékról 16 százalékra csökkentették, így az írországi adószint lett a legalacsonyabb az EU és az OECD tagállamaiban. Emellett a közelmúltban jelentették be, hogy Dublin 2003-tól újabb jelentős lépésre határozta el magát, a 16 százalékos szintet 12,5 százalékra tervezi leszállítani. Tavaly az eurózónában Luxemburg csökkentette a legnagyobb mértékben ezt az adót, nevezetesen 37,5 százalékról 30,4 százalékra.

A KPMG adópartnere, Michael Glover a tanulmány szerint úgy vélte: a közelgő EU-csatlakozás várhatóan hatással lesz a magyarországi adózási rendre is, így a hazai törvényhozók minden bizonnyal figyelembe veszik az írországi adócsökkentések tanulságait. Az adószakértő szerint a Magyarországon hatályos 18 százalékos mérték alacsony, ám egyes befektetők még ennél is kevesebbet tartanának szerencsésnek. Glover azonbanúgy látja, hogy az alacsony társasági adókulcs önmagában nem feltétlenül jelent ténylegesen kis adóterheket, mivel a vállalati adózásban a társasági adó csak az egyik tényező. Országonként más és más az adóalap, a közvetett adók szintje, és igen eltérőek az egyes befektetőknek nyújtott kedvezmények, holott az effektív adóterhet csak ezek ismeretében lehet kalkulálni.

A Magyarországgal szomszédos államok közül tavaly egyedül Szlovákiában változott a társasági adó mértéke, nevezetesen 29 százalékról 25 százalékra csökkentették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik